Termék-külkereskedelmi többletünk jelentős növekedése és rekorddöntés

Februárban a termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euróra rúgott, az export és import volumene is emelkedett januárhoz képest – közölte a KSH a 2024. februári második becslésében, ami történelmi rekordot jelent.

2024 februárjában a kivitel volumene 3,4 százalékkal meghaladta, míg a behozatalé 4,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult egy év alatt, és az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6 százalékkal nőtt januárhoz képest.

A kivitel értéke 12,7 milliárd eurót (4921 milliárd forint), míg a behozatalé 11,0 milliárd eurót (4265 milliárd forint) tett ki. Az export értéke euróban kifejezve 1,5, az importé 11 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kivitel volumene 2,8 százalékkal nőtt, a behozatalé pedig 5,5 százalékkal csökkent naptárhatással kiigazítva. A többlet növekedésének egyik fő oka az, hogy kevesebb pénz maradt külföldi termékeket behozni, mivel az importunk hatalmas mértékben, 11 százalékkal zuhant.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,2, behozatala 9,8 százalékkal lett kisebb. A villamosgépek, készülékek és műszerek kivitelének volumene kismértékben csökkent, míg a behozatalé több mint tizedével esett vissza. A közúti járművek exportja néhány százalékkal nőtt, importja hasonló mértékben maradt el az előző évtől.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,3 százalékkal nőtt, az importvolumene 2,3 százalékkal csökkent. Az energiahordozók exportja 41, importja 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszerek, italok és dohány kivitelének volumene 20 százalékkal nőtt, a behozatalé 2,1 százalékkal csökkent. Ezt a KSH nagyrészt a gabona forgalmának változásával magyarázta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,7 százalékkal bővült, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,4 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 13 százalékkal csökkent.

2024 január–februárban a kivitel értéke 24,2 milliárd euró (9,3 ezer milliárd forint), a behozatalé 21,9 milliárd euró (8,4 ezer milliárd forint) volt. Ebben az időszakban a kivitel volumene 0,1 százalékkal emelkedett, a behozatalé 6,5 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 2,2 milliárd euróval javult, a többlet 2,3 milliárd eurót tett ki. Az export csökkenése ellenére a többlet növekedését a külföldi energiahordozók árának csökkenése és a belső kereslet gyengülése okozta, ami miatt kevesebb külföldi áru megvásárlására volt pénz.