Haladéktalan fizetésemelést sürgetnek a magyar bírák számára Európából

Az Európai Bírói Egyesület kemény hangú közleményben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy azonnal emeljék meg a magyar bírák fizetését az inflációt meghaladó mértékben, mivel a jelenlegi javadalmazásuk ellentétes az európai és nemzetközi normákkal, valamint az Európai Unió Bíróságának előírásaival.

Az egyesület szerint a magyar bírák fizetése nem áll összhangban a kormányzati alkalmazottakéval, ami hátrányosan befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Hangsúlyozták, hogy a bírák megfelelő és arányos díjazása elengedhetetlen az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzéséhez, és a fizetésemelés megvédené őket az indokolatlan külső befolyástól is. Ebben az összefüggésben az Európai Bírói Egyesület a Velencei Bizottság állásfoglalására is hivatkozott, amely kimondja, hogy a bírák javadalmazásának meg kell felelnie a hivatás méltóságának.

A bíróságokon növekvő düh és elkeseredés tapasztalható, mivel az infláció ellenére a bírák és a bírósági alkalmazottak több mint két éve nem kaptak fizetésemelést, ami miatt fizetésük értékének több mint egyharmada veszett el. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György is megerősítette, hogy a bíróságok működőképességét fenyegeti az alacsony bérezés miatti elvándorlás.

A kormány álláspontja szerint azonban nincs fedezet a bírók béremelésére az év folyamán, ezt Répássy Róbert államtitkár jelentette ki az Országos Bírói Tanács ülésén. Ugyanakkor felmerült a lehetőség, hogy a még kilátástalanabb helyzetben lévő igazságügyi alkalmazottak részesülhetnek bérrendezésben, amire a kormány 8–10 milliárd forintot képes átcsoportosítani.