Kína rejtett zugai: Dinoszauruszcsontok a gyógyítás szolgálatában

Kína Henan tartományának Csengcsou nevű részén a helyi lakosok máig dinoszauruszcsontokat használnak gyógyászati célokra, melyeket a falvakban ástak ki és részben el is adtak.

A pekingi őslénytani intézet kutatója, Dong Cse-ming 2007-ben számolt be arról, hogy a helyi lakosok évszázadok óta használják a dinoszauruszcsontokat gyógyászati célokra. A kínai orvoslásban hagyománya van az erős vagy misztikus állatok fogyasztásának, mint például az orrszarvútülök őrleménye, amelyet lázcsillapításra és reuma kezelésére használnak, annak ellenére, hogy a szarv keratinból áll és nincs valós gyógyhatása. A dinoszauruszcsontokat sárkánycsontnak vélték, és nagy gyógyerőt tulajdonítottak nekik, mivel a térségben valóban éltek olyan őshüllők, amelyek a kínai legendák sárkányaira emlékeztettek. Egy nemzetközi kutatócsoport idén jelentette be, hogy megtalálták egy ötméteres példány teljes csontvázát.

A dinoszauruszcsontokat mágikus kövekként is értékesítik, amelyek megkövesedtek az évmilliók során. A helyiek porrá zúzták a fosszíliákat, majd különböző módon használták fel, például görcsoldóként vagy kenőcsként törésekre és sérülésekre. A tudósok nem nézik jó szemmel, hogy a kínai parasztok széthordják a dinoszauruszmaradványokat, és előadásokkal próbálják megakadályozni a fosszíliák gyógyászati célú felhasználását, amit a törvény is tilt.

A dinoszauruszcsontok fogyasztása mellett az őslovak, gyapjas orrszarvúk, mamutok és más ősállatok csontjaira is kiterjed az illegális kereskedelem. Ezeket a mai napig sárkánycsontként értékesítik. A veszélyeztetett állatok maradványaira is nagy a kereslet Kínában és Vietnám egyes részein, ahol az elefántok és orrszarvúk elleni orvvadászatot a kínai kereslet táplálja. A csontokat nemcsak gyógyászati célra, hanem státuszszimbólumként is használják, például díszesen kifaragott elefántagyarakat több százezer dollárért adnak el.

A mamutleletek és a kihalt állatok csontjainak kereskedelme összefonódik, mivel Szibériában a klímaváltozás miatt egyre több mamutcsontváz kerül elő, és ezek nagy része Kínába kerül. A mamutfosszíliák eladása legális, míg az elefántagyarral való kereskedelmet nemzetközi egyezmény tiltja. Az elefántcsontcsempészek gyakran próbálják mamutagyarnak álcázni az afrikai elefántok agyarait, mivel a mamutagyar nagyon hasonlít az elefántagyarra. A természetvédelmi szervezetek reményei ellenére az elefántagyarak piaca nem zsugorodott, mivel Kína továbbra is vásárol gyógyhatásúnak hitt állatcsontokat, legyenek azok régiek vagy újak.