Nébih ellenőrzés: egy külföldi párizsi nem felelt meg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által végzett ellenőrzés során a legolcsóbb élelmiszerek közül csak egy külföldi gyártmányú párizsi nem felelt meg az előírásoknak, a többi termék megfelelőnek bizonyult.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton beszámolója szerint az árfigyelő rendszer által listázott legolcsóbb termékek közül választottak ki öt élelmiszercsoport három-három termékét az ellenőrzésre. Az ellenőrzött termékek között tojás, kenyér, 2,8 százalékos zsírtartalmú tej, párizsi és liszt szerepelt.

Az ellenőrzés során a problémás külföldi gyártmányú párizsi kalciumtartalma túllépte a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megengedett határértékét. Ez arra utal, hogy a termék csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is tartalmaz, amit azonban nem tüntettek fel az összetevők között. A magyar forgalmazót büntetéssel fogják sújtani.

Nobilis Márton az M1 aktuális csatornán és az MTI beszámolója szerint kiemelte, hogy fontos, hogy jó minőségű és biztonságos élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára. A tervezett ellenőrzések folytatódni fognak, és azok a termékcsoportok kerülnek majd fókuszba, amelyek széles körben megtalálhatók a magyar családok asztalain.