Biden szerint az idegengyűlölet gyengíti Japán, Kína, Oroszország és India gazdaságát

Joe Biden amerikai elnök egy kampányrendezvényen kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdasága azért erős, mert befogadja a bevándorlókat, szemben számos ázsiai országgal, ahol az idegengyűlölet miatt gyenge a gazdaság.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság erejének titka a bevándorlók befogadásában és munkájukra való számításban rejlik. Biden hozzátette, hogy ez a megközelítés nem új a politikusok körében, és van is benne igazság, de ő ennél tovább ment azzal, hogy konkrétan négy ázsiai országot – Kínát, Oroszországot, Japánt és Indiát – nevezett meg, mint ahol a gazdaság gyengélkedik az idegengyűlölet miatt. Az elnök szerint ezek az országok nem fogadnak be bevándorlókat, ami negatívan befolyásolja gazdasági teljesítményüket.

A japán gazdaság a 2023-as év végére technikai recesszióba csúszott, aminek következtében Németország lépett előre a világ harmadik legnagyobb gazdaságának pozíciójába. Kína pedig saját korábbi mutatóihoz képest lassabb növekedést mutat, ami arra utal, hogy India néhány éven belül gazdaságilag utolérheti őket.

Ezzel párhuzamosan Oroszország nem vesz részt a júniusra tervezett békekonferencián, amely az ukrajnai háború lezárásáról szóló tárgyalásokat célozza meg. A svájci kormány megerősítette, hogy Oroszország nem küld delegáltat a rendezvényre, ami csökkenti a háború lezárásának esélyeit. A békekonferencián 160 ország vesz majd részt, és bár Oroszország álláspontja szerint az ilyen események célja a Volodimir Zelenszkij által megfogalmazott tízpontos béketervezet ráerőltetése Moszkvára, a Nyugat és Ukrajna reményei szerint sikerülhet meggyőzni Oroszország gazdasági partnereit, mint India és Kína, hogy nyomást gyakoroljanak a Putyin-kormányra a háború befejezése érdekében.

Az OECD friss előrejelzése szerint a globális GDP-növekedés 2023-ban és 2024-ben is 3,1 százalék lesz, majd 2025-ben kismértékben javul, 3,2 százalékra emelkedik. A G20-ak növekedési rátája 2025-ben is 3,1 százalék marad, a globális növekedés súlypontja a feltörekvő régiókra tolódik el. Magyarország idei növekedését 2,1 százalékra, jövőre pedig 2,8 százalékra teszi az OECD. A legnagyobb növekedési ütemet India éri el, 6,6 százalékosat az idén és jövőre egyaránt, míg Kína gazdasága az idén 4,9 százalékkal, 2025-ben 4,5 százalékkal növekszik. Az Egyesült Államok GDP-növekedése az idei 2,6 százalékról jövőre 1,8 százalékra csökken, míg az euróövezetben az idén 0,7 százalékos, 2025-ben 1,5 százalékos növekedés várható. Németország bruttó hazai terméke az idén 0,2 százalékkal, 2025-ben pedig 1,1 százalékkal növekedhet.