A benzinárak változása

Jelentős változásokat lehet tapasztalni a benzinkutak áraiban, amelyek a május 1-ei ünnepre való tekintettel a héten már nem jelentenek be nagykereskedelmi árváltozást. A Mol április 29-én bruttó 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát, majd május 1-én további bruttó 3-3 forinttal csökkentett. Azonban rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre, mely szerint csütörtökön a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal csökkent, és a szokásostól eltérő módon szombattól ismét csökkennek az árak, a benzin és a gázolaj beszerzési ára további 4-4 forinttal mérséklődik. A piaci szereplők többé-kevésbé igazodtak a piacon kialakult helyzethez, és hasonló mértékű árcsökkentés figyelhető meg a többi benzinkúton is.

Az átlagárak a következőképpen alakulnak: a 95-ös benzin literenkénti ára 631 forint, míg a gázolajé 618 forint. Ezek az árak a május 1-ei ünnepre való tekintettel a héten már nem változnak.

A kormány közleményében üdvözölte a MOL bejelentését, tájékoztatásuk szerint ezt a csökkenést egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíteni fogják kiskereskedelmi áraikban. Ez egy újabb kedvező lépés, amellyel a hazai üzemanyagárak közelebb kerültek a régiós árakhoz. A kormány célja, hogy a családok védelme érdekében letörje és a régiós átlag szintjére csökkentse a háborús üzemanyagárakat. Ennek érdekében a kormány múlt héten felhívta az üzemanyagforgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék áraikat. Az üzemanyagkereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, ezt tükrözi a MOL mai bejelentése is. A ma bejelentett árcsökkentéssel áprilisi csúcsérétékéhez képest a benzin árát 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 45 forinttal csökkentettük.

A kormány jövő heti ülésén fogja újra áttekinteni az üzemanyagárak helyzetét, beleértve az üzemanyagforgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték.

Mindenki megértette, mit szeretne a kormány?

Az elmúlt időszakban számos hír érkezett az üzemanyagárakkal kapcsolatban. Fajsúlyos kérdés lett, hogy mennyibe kerül Magyarországon az üzemanyag, és az árat mely országokéhoz kell hasonlítani. Április 8-án Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdéseire leszögezte, hogy berendelte a Mol vezetőit az üzemanyagárak miatt, mert szerinte a korábbi megállapodással ellentétben felfelé kilógnak az árak a régiós középmezőnyből. Majd április 11-én tartották azt a tárgyalást, ahol a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit Nagy Márton felszólította: elvárja, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a korábbi megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.

A fordulópont április 19-én érkezett, amikor a KSH először publikálta a régiós üzemanyagpiac adatait, benne a magyar benzin- és dízelárakkal. Ebben az szerepelt, hogy a magyar benzinátlagár 3,2, a dízelé pedig 5 százalékkal haladta meg a régiós átlagárat. Így még azon a napon megkérdeztük Nagy Mártont, milyen lépést fontolgat a kabinet. Már akkor kiemelte: nincs kizárva, hogy a szerdai kormányülést követően beavatkoznak az üzemanyagárakba. Múlt kedden pedig szintén az Index kérdéseit követően egyértelmű lett: Nagy Márton azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba. Végül szerdán ultimátumot kaptak a hazai szereplők, így az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet ad a kereskedőknek a kormány.

Újságírói kérdésre Nagy Márton kedden leszögezte: "Nagyon örülök, hogy megértette mindenki, mit szeretne a kormány. Mindenki a kooperációt választotta az ellenállás helyett. Ez jó dolog. Szokták rólam azt mondani, hogy kemény vagyok, csapok és aztán kérdezek, ugyanakkor én is azt szeretem, ha kooperációban sikerül valamit elérni." A tárcavezető szerint mérlegelik, hogy a régiós árak helyett a szomszédos országok árait kell vizsgálni a referenciaárhoz. „Szerintem ez megfontolandó, nem véletlen, hogy múlt péntek óta a KSH már a szomszédos árakat is publikálja. Ez jó felvetés.”

(Borítókép: Németh Emília / Index)