Belarusz és Irán katonai együttműködési tervek

Belarusz és Irán a harcászati stratégiák terén kívánja elmélyíteni az együttműködését, amely a harci kiképzés fejlesztésére is kiterjed.

A belarusz védelmi minisztérium sajtószolgálata beszámolt arról, hogy a belarusz és az iráni hadsereg megvitatta a harci kiképzés területén való együttműködés fejlesztését Aljakszandr Bász vezérőrnagy, a belarusz fegyveres erők harci kiképzési főosztálya vezetőjének iráni látogatása során.

A tájékoztató szerint a belarusz katonai küldöttség vezetője, Bász vezérőrnagy megbeszéléseket folytatott az iráni féllel, és a "Security Belt 2024" (Biztonsági Öv 2024) nevű parancsnoki és törzskari gyakorlaton is részt vettek fehérorosz katonák. A gyakorlat fő témája a terrorizmus elleni küzdelem volt.

A két ország védelmi miniszterei, Viktar Hrenyin és Mohammad Reza Astiani, Asztanában, a Sanghaji Együttműködési Szervezet védelmi minisztereinek találkozója alkalmával is tárgyaltak, ahol megerősítették, hogy Minszk és Teherán érdekelt a katonai együttműködés további fejlesztésében.

Ezen felül, Hrenyin és Astiani korábbi teheráni találkozóját követően, 2023. július végén egyetértési emlékeztetőt, valamint a kétoldalú katonai együttműködés egy évre szóló tervét is aláírták.