Babaváró támogatás: lejárnak az első határidők

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes az Indexnek adott interjúban beszélt a csok plusz program első három hónapjának eredményeiről, valamint a babaváró támogatás első határidőinek lejártáról.

A csok plusz programmal kapcsolatban Hornung Ágnes elmondta, hogy a márciusi adatok szerint több mint 3100 igénylést nyújtottak be a fiatal házaspárok, az igényelt hitel összege pedig 83 milliárd forintot tett ki. Az államtitkár részletezte, hogy az egy gyermeket tervezők átlagosan 23 millió, a két gyermeket tervezők 29 millió, míg a nagycsaládra vágyók 44 millió forint összegű kölcsönt igényeltek.

Hornung Ágnes, aki korábban a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára volt, hangsúlyozta, hogy fontos a fiatalok pénzügyi ismereteinek erősítése, és úgy véli, ezen a területen javulás tapasztalható. Az államtitkár szerint a csok plusz igénylések adatai is azt mutatják, hogy a fiatalok tudatosabbak, hiszen a maximális hitelösszeg 50 millió forint lehet, de az eddig beadott igénylések átlagos összege csupán 26 millió forint.

A gyermekvállalási számokkal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a csok támogatás esetében csak részleges adatok állnak rendelkezésre. Az előre vállalt gyermekek esetében a támogatást akkor kell visszafizetni, ha az első gyermek 4 éven belül nem születik meg, de az első években igénylők esetében a négyéves határidők lejártak, azonban az építkezés vagy bővítés miatt ez a határidő későbbre tolódhat. A második és harmadik gyermek esetében előírt 8, illetve 10 éves határidők még nem esedékesek.

A babaváró támogatás 2019 júliusában indult, és az első gyermek születésére 5 éves intervallumot biztosítanak, így az első határidők még nem jártak le, de 2024 második félévében már lejárhatnak. A Magyar Államkincstárnál lévő adatok szerint a 2019-ben igényelt babavárók esetében az igénylők kevesebb mint negyedénél nem igazolódott a gyermek születése. Amennyiben a gyermeket vállaló pár elvált, a kamattámogatást a jegybanki alapkamat +5 százalékos büntetőkamattal kell visszafizetni. Korábban a nyilvánosság nem rendelkezett információval a csok-osok büntetőkamat-fizetéséről, és még a jegybank sem tudott erről adatokat szolgáltatni.

A csok plusz igénylések felfutása dinamikusabb, mint az eredeti csok bevezetésekor volt tapasztalható, és a legfrissebb, márciusi adatok is azt igazolják, hogy felülmúlja a várakozásokat a támogatás iránt mutatott érdeklődés. A csok plusz egyik feltételeként szabott házasságkötésekről azt nyilatkozta, hogy míg 2010-ben harminchatezren, addig tavaly már ötvenezren mondták ki a boldogító igent. Hozzátette, 2010 és 2023 között a válások száma harminc százalékkal csökkent.

Az államtitkár a demográfiai eredményeket értékelve elmondta, hogy a gyerekvállalási kedv (valójában a termékenységi arányszám) a 2010-es 1,25-ről 2023-ra 1,51-re nőtt, ami igaz, de nem tette hozzá, hogy ez már csökkenés volt a 2021-es és a 2022-es adathoz képest, 2024-ben pedig eddig 1,38-nál tartunk. Az összehasonlítási alapként szolgáló 2010-es szám az elmúlt évtizedek második legrosszabbja volt, ahogy a világgazdasági válságban sokan halasztották el a gyerekvállalást. Amikor pedig arról beszélt, hogy hány gyerek született, akkor már 2023 helyett 2022-t hozta fel példának, mert akkor épp 0,4 százalékkal magasabb volt a születésszám a 2011-esnél, azt pedig nem mondta el, hogy 2023-ban történelmi mélypontra esett a szám.