Az USA vádolja Oroszországot vegyi fegyverek bevetésével

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint Oroszország megsértette a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt (CWC) klórpikrin és tömegoszlató vegyületek, köztük könnygáz alkalmazásával az ukrán csapatok ellen. A klórpikrin, amelyet az első világháborúban használtak először, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szerepel, és az 1997-es egyezmény értelmében tilos a fegyveres konfliktusokban történő használata.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleményében kifejtette, hogy az orosz erők célja az ukrán csapatok taktikai pozícióinak meggyengítése és előnyök elérése a harctéren lehet az ilyen vegyületek használatával. Oroszország azonban még nem reagált a vádakra. Az amerikaiak vádja egybecseng ukrán katonák vallomásaival, akik arról beszéltek, hogy utóbbi hónapokban egyre többször találkoztak gázzal és más irritáló vegyi anyagokkal az orosz erőkkel közös frontvonaluk egyes részein.

Továbbá az Egyesült Államok szankciós listára tűzte több olyan orosz állami szervezetet, amelyeket Washington azzal vádol, hogy kapcsolatban állnak a moszkvai vegyi- és biológiai fegyverprogramokkal, beleértve egy olyan katonai egységet is, amelyet a klórpikrin bevetésével vádolnak. Az USA új, átfogó szankciók bevezetését tervezi orosz cégek és kormányzati szervek ellen, és további három személyt is szankcionált Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálával kapcsolatban.

Oroszország korábban tagadta a vegyi fegyverek használatát, állítva, hogy "Az orosz hadsereg készletei között nincsenek vegyifegyverek, amit nemzetközi vizsgálatok is megerősítettek" – írta a hollandiai orosz nagykövetség még januárban. Az orosz nagykövet, Anatolij Antonov szerint Washington nem érti, hogy Oroszországot és az oroszokat nem lehet megfélemlíteni, és az ilyen törvénytelen trükkökkel csak elidegenítenek más államokat.

A klórpikrint az első világháborúban széles körben alkalmazták, de ma már nem engedélyezett a katonai felhasználása. Napjainkban főként a mezőgazdaságban alkalmazzák. A szer irritálja a tüdőt, a szemet és a bőrt, hetekig tartó hányingert, hányást és hasmenést is okozhat.

Egy nap alatt több mint 100 összecsapás

Az ukrán jelentések szerint egyetlen nap alatt 124 alkalommal csaptak össze az oroszokkal a frontvonalon. Az orosz erők május 1-jén összesen öt rakétát, 63 légicsapást és 72 rakétarendszerrel végrehajtott támadást indítottak az ukrán csapatok állásai és különböző települések ellen. Orosz ballisztikus rakéta csapódott be szerdán késő este egy postai raktárba Odesszában, az ukrán kikötővárosban, ahol 14 ember megsérült és nagy tűz keletkezett. Ez volt a harmadik várost érő rakétatámadás az elmúlt napokban. Oroszország tagadja, hogy polgári célpontok ellen intéznének támadásokat. Az orosz harctér fókusza jelenleg Avdijivkától északra, Chasiv Yar felé tolódhat el, amelynek elfoglalása stratégiai jelentőségű lenne az oroszoknak, közölte az Institute for the Study of War kutatóintézet. Ukrajna áramellátásának 50%-ában már kárt okozott az orosz haderő, ami példátlan pusztítást jelent az ország energiaellátó infrastruktúrájában, és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint, ha bármelyik másik országban történt volna ilyen szintű energetikai pusztítás, sokkal rosszabbul nézne ki, mint Ukrajna.