Az MVM csoport 2022-es vesztesége

Az MVM csoport 190 milliárd forintos veszteséget szenvedett el 2022-ben, ami jelentős visszaesést jelent az előző évek nyereségéhez képest. A Népszava által ismertetett adatok szerint az állami cégcsoport a nemzetközi számviteli elveket követő eredménykimutatás alapján jutott erre az eredményre.

A cégcsoport pénzügyi helyzete az elmúlt években romlott, hiszen 2021-ben még 281 milliárd forintos nyereséget értek el, míg 2022-ben már csak 79 milliárd forint volt ez az összeg. Az Energiaiügyi Minisztérium, mint a vállalat tulajdonosa, a veszteséget kiemelt helyen tüntette fel a határozatában, de emellett az adózott eredmény rekordszintű, 369 milliárd forintos növekedését is közzétették 2023-ra.

Az állam az MVM-től hosszú ideig csak jelképes, néhány milliárdos osztalékot kapott, de a tavalyi évben 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizettek ki a központi költségvetésbe, amit a reptér felvásárlásával is összefüggésbe hoztak.

Az MVM csoport 2023-ban jelentős, 1002 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott "rezsivédelmi szolgáltatás" címen, ami az egy évvel korábbi összeg duplája, 516 milliárd forint volt. A támogatás jelentős része a különadókból származik, amelyeket főként az energiaiparra, és azon belül is a Molra vetettek ki.

Az MVM Zrt. anyavállalatának pénzügyi helyzete azonban kedvezőbb képet mutat, az adózott eredmény 213 milliárd, a teljes, átfogó jövedelem pedig 212 milliárd forint lett. Az árbevételek azonban jelentősen csökkentek: a gázért kapott összeg az egy évvel korábbi 5 ezermilliárdról 2,5 ezermilliárd forintra esett vissza, az áramból származó bevétel pedig 1,9 ezermilliárdról 1,7 ezermilliárdra csökkent.