Az Instagram harcot hirdet a gyűjtőoldalak ellen

Az Instagram bejelentette, hogy átalakítja a Reels ajánló algoritmusát az eredeti tartalmak előnyben részesítése érdekében, ami jelentős hatást gyakorol majd azokra a gyűjtőoldalakra és fiókokra, amelyek mások munkáit osztják meg – számolt be róla az Engadget.

Az Instagram által közzétett blogbejegyzés szerint a platform változtatni fog a Reels rangsorolási rendszerén, hogy a kisebb fiókok számára is jobb lehetőséget biztosítson a nagyobb elérésre. A bejegyzés kiemeli, hogy a nagyobb követőszámú fiókok és a gyűjtőoldalak eddig nagyobb elérést élveztek, mint az eredeti tartalmakat létrehozó kisebb felhasználók, és ezt szeretnék korrigálni. Az Instagram célja, hogy minden alkotónak egyenlőbb esélyt adjon az új közönség elérésére.

A pontos részletek még nem ismertek, de az Instagram a következő hónapokban tervezi bevezetni az ajánlási rendszer változásait. Azonban úgy tűnik, hogy az eredeti tartalmak támogatása már korábban elkezdődött. Az újraposztolt Reels-videókat az Instagram a javaslataiban az eredeti tartalomra fogja cserélni, ha azonos tartalmat észlel, és az újraposztolt Reelseket megosztó fiókoknál egy címkét is megjelenít, amely az eredeti alkotót jelöli. A változások nem érintik azokat, akik jelentősen módosítottak az eredeti tartalmon, például mémet készítettek.

A gyűjtőoldalak számára szigorúbb büntetések várhatók a jövőben. Az Instagram tervei szerint leállítja azoknak a fiókoknak a Reels ajánlását, amelyek az előző 30 napban tíz vagy annál több nem eredeti tartalmat tettek közzé. Ezek az oldalak gyakran partneri együttműködések keretében, vásárlási linkek terjesztéséért osztják meg mások videóit. Az új szabályozások egyelőre kizárólag a Reels tartalmakra vonatkoznak.

A Meta, az Instagram anyavállalata, azt is tervezi, hogy idővel megvizsgálja, kiterjeszthetők-e az új szabályok más formátumokra is. Az Instagram már 2022-ben is frissítette az algoritmusát az eredetiség támogatása érdekében. Adam Mosseri, a platform vezetője akkor elismerte, hogy nehéz megállapítani, mikor tekinthető valami eredeti tartalomnak.