Az EU azonnali euróátutalás bevezetése: Magyar mintát követnek eltérő szabályokkal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az Európai Unió az azonnali euróátutalás kötelező bevezetésével magyar mintát követ, ám az uniós szabályozás biztonságosabbnak tűnik a hazainál.

Az MNB információi alapján az azonnali euróátutalás rendelete április 8-án lépett hatályba az EU-ban, míg Magyarországon a forintátutalások esetében már 2020 márciusa óta kötelező ez a szolgáltatás. Az euróövezetben 2025 októberétől lesz kötelező az azonnali euróátutalás, míg az eurót nem hivatalos fizetőeszközként használó tagállamokban, így Magyarországon is, 2027. január 9-től kell biztosítani az azonnali euróátutalások fogadását, és 2027. július 9-től a kezdeményezését.

Zátonyi János, az MBH Bank szakértője szerint Magyarország úttörő volt az azonnali átutalás kötelezővé tételében, és ez a szolgáltatás más államokban is elérhető, de ott nem jogszabály, hanem piaci folyamatok eredménye, és általában díj ellenében érhető el.

Az EU azonban eltérő szabályokat alkalmaz, például kötelezi a pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy azonnal és díjmentesen tájékoztassák az ügyfeleket a kedvezményezett neve és a bankszámlaszám összetartozásáról, ezzel megakadályozva a téves utalásokat. Magyarországon jelenleg nincs ilyen szabály, és ha téves számra utalunk, az öt másodpercen belüli teljesítés miatt nem lehet korrigálni.

Az MNB dolgozik egy hasonló szabályozáson, és lehetséges, hogy a "payment confirmation" kötelezővé tételét is fontolóra veszi, bár ez jelentős fejlesztést igényel a bankok részéről.

A számlaszámok meghatározott szabályok alapján képződnek, és minden 8. számjegy egy önellenőrző szám, ami csökkenti az esélyét annak, hogy véletlenül rossz számlaszámra utaljunk. Azonban a bűncselekmények gyakorisága növekszik, mivel a csalók gyorsabban alkalmazkodnak a digitális technológiákhoz, mint a bankok.

A pénzintézeteknek folyamatosan fejleszteniük kell a védelmi technológiákat és képezniük az ügyfeleket, hogy tudatosan használják az új pénzügyi termékeket, mint az azonnali átutalás.

A téves utalások elkerülésének egyik módja, hogy a számlaszám helyett másodlagos azonosítókat használjunk, mint például e-mail címet vagy mobiltelefonszámot, amelyeket előzőleg a számlaszámhoz rendeltünk.