Az arizonai szenátus eltörölte az 1864-es abortusztörvényt

Az amerikai Arizona állam szenátusa megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését, amely döntés 16-14 arányban született meg a demokraták és két republikánus képviselő támogatásával.

Az állam kormányzója, Katie Hobbs hamarosan aláírja a jogszabályt, amelynek értelmében az arizonai nőknek nem kell olyan környezetben élniük, ahol a politikusok döntenek a nőket és orvosaikat érintő kérdésekről. Hobbs demokrata politikus támogatását fejezte ki a döntés kapcsán.

A törvény hatályon kívül helyezésével Arizonában a 2022-ben elfogadott abortusztörvény lép érvénybe, amely szerint az abortusz csak a terhesség tizenötödik hete után tiltott. Azonban a mostani döntés csak a törvényhozási ülésszak nyár közepére várható vége után 90 nappal lép hatályba, ami egy átmeneti időszakot eredményez, amikor minden abortusz tiltott lesz az államban.

Az arizonai legfelsőbb bíróság áprilisban úgy határozott, hogy az állam érvényesítheti a 160 éves, szinte teljes abortusztilalmat előíró jogszabályt. Az 1864-es törvény, amely még Arizona állammá válása előtt született, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az abortuszt, kivéve, ha az anya élete veszélyben volt.