Áprilisi időjárás: Történelmi hőmérsékleti különbségek

A HungaroMet adatai szerint az idei április hőmérséklete rendkívüli ingadozást mutatott, a hónap első felében nyárias meleg, míg a második felében jelentős lehűlés volt tapasztalható.

Az április középhőmérséklete országos átlagban 13,3°C volt, ami 1,9°C-kal magasabb az 1991–2020 közötti átlagnál, ezzel az elmúlt több mint száz év 8. legmelegebb áprilisát éltük meg. A hónap első felében a napi középhőmérséklet országos átlaga közel 20°C volt, ami az 1901 óta mért legmagasabb értéknek számít ebben az időszakban.

A hónap második felében azonban drasztikus hőmérsékletcsökkenés következett be, amelynek eredményeképpen az április második fele közel 6°C-kal hűvösebb volt, mint az első. Ez a hőmérsékleti visszaesés a legnagyobb, amit a XX. század kezdete óta tapasztaltak. A hegyvidéki területeken a hónap második felében több napon át havazás is előfordult.

A csapadékmennyiség tekintetében az áprilisi országos átlag 38,1 mm volt, ami közel áll a 1991–2020-as átlaghoz (40,3 mm). Az Alföld szárazabb részein azonban a csapadék mennyisége 30 mm alatt maradt, míg a Duna-Tisza közén egyes helyeken még a 20 mm-t sem érte el. Ezzel szemben az északnyugati határ közelében helyenként 80 mm-t meghaladó csapadékmennyiséget is regisztráltak.