Kormányzati cáfolat az ellenőrzések kórházi zaklatásával kapcsolatban

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az egészségügyi ellenőrzések során zaklatnák a kórházi betegeket.

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban kifejtette, hogy az egészségügyi ellátásban folyó ellenőrzések célja a betegközpontú ellátás hatékonyságának növelése, és ezek az ellenőrzések szakmai, finanszírozási, valamint fenntartói feladatokra terjednek ki. Takács Péter hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések nem zavarhatják meg a betegellátást, és az ellenőrök nem rendelkeznek igazoltatási jogosultsággal. Az államtitkár szerint a finanszírozási küszöböt megszabó alsó határnapok mértékének csökkentése miatt a kórházak nem tartják indokolatlanul bent a betegeket.

Az ellenőrzések három fő területre koncentrálnak: az egészségügyi szolgáltatók minimumfeltételeinek betartására, az orvosok és asszisztensek rendelési időben történő jelenlétére, valamint a szakrendelőkben tapasztalható várakozási idők hosszára. Az államtitkár kiemelte, hogy az alapellátás ellenőrzése során gyakran előfordul, hogy a háziorvosok nem jelentik be a rendelési idő változását, de ennél is nagyobb problémát jelent, ha az orvos nincs jelen a rendelési időben.

Takács Péter külön kiemelte a budapesti helyzetet, ahol az akut fekvőbeteg-ellátás lemondásai miatt a betegek hosszú időt tölthetnek a mentőautóban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vizsgálatai óta azonban jelentősen csökkent az éjszakai lemondások száma. Az államtitkár szerint ezek az ellenőrzések hozzájárulnak az egészségügyi rendszer megbízhatóságának és hatékonyságának növeléséhez.

„Elfogadhatatlan, hogy egy beteg órákat töltsön a mentőautóban Budapesten, ahol van 27 kórház, és egyik kórházból a másikba ingázzon azért, mert különböző okok miatt lemondják az ellátást”

– mondta Takács Péter, hozzátéve, hogy amióta bevezették az ellenőrzést, harmadára esett vissza az éjszakai lemondások száma.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrzések nem veszélyeztetik a betegek életét, és az ellenőrök nem igazoltatással ellenőrzik, hogy bent fekszik-e a beteg, mivel nincs erre jogosultságuk. Takács Péter kritikát fogalmazott meg azokkal a médiumokkal szemben, amelyek szerinte téves információkat terjesztenek az ellenőrzésekről, és arra kérte őket, hogy cseréljék le szakértőiket olyanokra, akik tisztában vannak a tényleges helyzettel.

Múlt csütörtökön kezdődtek meg a kórházi ellenőrzések, és az ellenőrző csoportok többek között a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen is jártak, volt, ahol hajnali háromkor jelent meg az ellenőr.