Afgán embercsempész támadt a határőrökre

Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult nyomozás egy afgán férfi ellen, aki több száz migránst segített illegálisan átjutni a magyar-szerb határon.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség kezdeményezte a nyomozást az afgán férfi ellen, aki 2023 márciusa és júliusa között többször is támadást intézett a határvédelmi feladatokat ellátó rendőrök ellen Ásotthalom közelében. A férfi különböző tárgyakat, köveket és fahusángokat dobált a rendőrök és járműveik felé, egyik rendőrt fején és kezén is megsebesített.

A határvédelmi kamerarendszer felvételei és a szerb hatóságokkal való együttműködés eredményeként sikerült azonosítani a férfit. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztálya is nyomozást folytat az ügyben, mivel a férfi tavaly tavasszal és nyáron rendszeresen segített több száz illegális migránsnak Szerbia területéről az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül Magyarországra jutni.

A szerb hatóságok kiadták a férfit a magyar hatóságoknak, ahol a letartóztatott férfi már meghallgatta a vallomást a gyanúsítotti kihallgatása során, de nem tett vallomást. Az embercsempészés bűntette miatt folyó eljárásban elrendelték letartóztatását.