A Visa mesterséges intelligenciával száll harcba a banki csalások ellen

A Visa bejelentette két új mesterséges intelligencia alapú megoldását, amelyek célja a banki csalások lehetőségének csökkentése az azonnali, számlák közötti és az online fizetések terén, mind a Visa hálózatán belül, mind pedig azon kívül.

A társaság tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben 10 milliárd dollárt ruháztak be a csalások számának csökkentésére és a hálózat biztonságának növelésére. Tavaly a Visa milliárd dollár értékű csalási kísérletet hiúsított meg, ami majdnem kétszerese az előző év adatainak.

A Visa által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú csaláskockázat-kezelési megoldások most már hálózatfüggetlenek, lehetővé téve a kibocsátók számára, hogy egyetlen csalásfelismerő rendszerrel egyszerűsítsék működésüket. Ez a megoldás erősíti a csalás elleni védelmet és egyben csökkenti a költségeket.

A cég egy speciálisan az azonnali fizetések védelmére kifejlesztett csalásmegelőzési megoldást is bemutatott, amely a P2P digitális wallet pénzküldéseket, a számlák közötti tranzakciókat és a központi bankok azonnali fizetési rendszereit célozza. Ez az új szolgáltatás mélytanulásos mesterséges intelligencia modellek segítségével valós idejű kockázati pontszámot állít elő, amely lehetővé teszi a pénzintézetek számára a csaló tranzakciók automatikus blokkolását még azok bekövetkezése előtt.