Orbán és Putyin gázalkujának részletei maradhatnak titokban

A Demokratikus Koalíció (DK) pert nyert, hogy nyilvánosságra hozzák, kik profitáltak Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin gázalkujából, de a részletes adatok nyilvánosságra hozatala veszélyeztetheti az egyik legjövedelmezőbb állami cég, az MVM CEEnergy Zrt. működését.

A DK közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla ítélete alapján az MVM gázkereskedőjének meg kell neveznie azokat a cégeket és személyeket, akik 2021 óta orosz gázt adtak el a magyar államnak. Az ellenzéki párt szerint ez lehetőséget ad arra, hogy megismerjük azokat a Fidesz-közeli nagyvállalatokat és milliárdosokat, akik a világpiaci ár többszöröséért értékesítették a gázt a magyar embereknek. Az adatkérés a 2021. január 1. és 2022. november 15. közötti szerződésekre vonatkozott, de a bíróság csak bizonyos adatok kitakarásával adott helyt a kérésnek.

Az MVM CEEnergy Zrt. állami tulajdonban áll, és jelentős regionális súllyal bír a gázpiacon. A cég 2021-ben 1587 milliárd forint forgalom mellett 6 milliárd forint adózott eredményt ért el, míg 2022-ben a forgalom 5584 milliárd forintra, az adózott eredmény pedig 104 milliárd forintra nőtt.

Magyarország földgázigénye 2023-ban 8,5 milliárd köbméter volt, amelynek jelentős részét az MVM CEEnergy szerezte be. A cég évente 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen kívül a horvátországi Krk-sziget LNG-termináljából és hazai forrásokból is származik földgáz.

A DK szerint a gázbeszerzések körül árnyéküzletek is előfordulhatnak, de a piaci szereplők szerint jelenleg nincsenek ismert közvetítők, akik hasonlóan ügynökösködnének, mint korábban tették egyes cégek. Az MVM CEEnergy a magyar fogyasztás többszörösét is megforgatja, ami erősíti Magyarország pozícióját a nemzetközi gázpiacokon.

A transzparencia és a kereskedelmi titkok közötti egyensúly megtalálása nehéz feladat. Ha a cégnek részletes adatokat kellene nyilvánosságra hoznia, az veszélyeztethetné a versenyképességét és üzleti kapcsolatait. Az adatközlésből várhatóan csak korlátozott információk kerülnek napvilágra, és nem valószínű, hogy új partnerek vagy szerződési részletek ismertté válnának.

Az MVM CEEnergy esetében tehát a nyilvánosságra hozandó adatok korlátozottak maradhatnak, és a cég üzleti működése nem kerül teljes mértékben a nyilvánosság elé.