A Budavári Palota északi szárnyának felújítása

Látványos szakaszához érkezett a Budavári Palota északi szárnyának megújítása, mely a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósul meg.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának 2021. augusztus 20-ai átadása után most a Szent György tér felőli északi szárny felújítása folytatódik. A munkálatok a tervek szerint haladnak előre, az azbeszt tartalmú tetőzet és egyéb szerkezeti elemek eltávolítása után megkezdődött a homlokzati falak eltávolítása is.

A szakemberek falkutatásai során megállapították, hogy a kommunista átalakítás idején épült falakat eltávolítják, azonban a hauszmanni palota eredeti falmaradványait, különösen az északi szárny keleti, dunai homlokzatát megőrzik és megtámasztják.

A Hauszmann Alajos által tervezett Királyi Palota a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, majd a kommunizmus időszakában átépítették. A mostani rekonstrukció során az eredeti századfordulós tervek alapján, modern technológiával állítják helyre az épületet, beleértve az északi főbejáratot és a felette lévő Hungária szoborcsoportot. A felújítás eredményeként újra átjárható lesz az északi szárny a Szent György tér és a Hunyadi udvar között, megépül a Hunyadi udvar rámpája, valamint a ruhatár-előcsarnok és a Munkácsy-terem is eredeti formájában újul meg.