A Leverkusen közel a döntőhöz, legyőzte a Romát az El-elődöntőben

A Bayer Leverkusen csodaszezonja tovább tart, miután 2–0-ra győzött Rómában az Európa-liga elődöntőjének első felvonásán, ezzel óriási lépést téve a dublini finálé felé. A német csapat már 47 mérkőzés óta veretlen.

A Roma bátran kezdett, és a félidő derekához érve Romelu Lukaku fejesénél csak centikre volt a góltól, a léc azonban megmentette a vendégeket. A Leverkusen lendületből válaszolt, de Jeremie Frimpong ziccerét követően a labda az oldalhálóban kötött ki. A 26. percben azonban a Bundesliga bajnoka megszerezte a vezetést: Rick Karsdorp hibája után Alejandro Grimaldo passzából Florian Wirtz talált a hálóba (0–1). Wirtz ezzel a találattal a szezonban lejátszott 45. tétmeccsén a 18. gólját szerezte. A Leverkusen támadásban maradt, és a szünetben hízelgő volt a házigazda számára az egygólos hátrány.

A második félidőben Piero Hincapié és Bryan Cristante is próbálkozott, de mindkét fejes mellé szállt. A 73. percben Robert Andrich bombagóljával növelte az előnyt a Leverkusen (0–2), ezzel talán eldöntve a párharcot. A mérkőzés hajrájában Hincapié megakadályozott egy római ziccert, és Tammy Abraham is kihagyott egy helyzetet, így a Leverkusen kétgólos győzelmével készülhet a jövő heti visszavágóra.

Xabi Alonso vezetőedző együttese így kifejezetten kedvező helyzetből várja a visszavágót, az olasz fővárosban ugyanis csak nyolc kapura lövést engedélyezett, ezek közül pedig csak két próbálkozás találta el a németek kapuját. A rómaiak két éve megnyerték a Konferencia-ligát, míg tavaly elveszítették az EL-döntőt a budapesti Puskás Arénában, így nehéz dolga lesz, hogy sorozatban harmadszor is fináléba kerüljenek az európai kupaporondon.

A másik elődöntőben az Atalanta 1-1-es döntetlent ért el a Marseille otthonában. A gólváltást Scamacca és Mbemba góljaival követték. Az előző körben a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpoolt búcsúztató és az Olasz Kupában döntős bergamóiak egymás után negyedik tétmeccsükön maradtak veretlenek – a legutóbbi hármat megnyerték –, és jó helyzetben vannak a továbbjutást illetően.

A visszavágókat egy hét múlva játsszák.

Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzések

  • AS Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (Wirtz 28., Andrich 73.)
  • Olympique Marseille (francia)–Atalanta (olasz) 1–1 (Mbemba 20., ill. Scamacca 11.)