A világ legnagyobb borfogyasztói

Hollandiától Portugáliáig – íme a lista, mely országokban fogyasztották a legtöbb bort fejenként a 2022-es adatok alapján.

Hollandia a tizedik helyen áll a borfogyasztási rangsorban, ahol az egy főre jutó éves fogyasztás 24,5 liter. A holland szőlőtermesztés nem számít jelentősnek, mindössze 250 hektárnyi területen folyik, ezért az ország szerte a világból importálja a borokat. Az ország gazdasági teljesítményét tekintve Hollandia BMI-indexe 51,3 ponttal 20 havi csúcsra emelkedett, ami a feldolgozóipar növekedését jelzi.

Csehország és Spanyolország holtversenyben a nyolcadik és kilencedik helyet osztják meg, mindkét országban 25,3 liter bor fogyott fejenként 2022-ben. Spanyolország kiemelkedik a világ legnagyobb szőlőültetvényeivel, míg Csehországban csak 17 000 hektárnyi szőlőterület található. Spanyolország gazdasági teljesítménye pozitív, a BMI-indexe 52,2 ponttal 22 havi csúcsot ért el.

Ausztrália a hetedik helyre került, ahol az átlagos borfogyasztás 26,1 liter volt fejenként, és az ország ismert a testesebb shirazról, de egyre több könnyű bor is készül, mint a pinot noir, rizling és chardonnay.

Németország a hatodik helyen áll, ahol a fejenkénti éves borfogyasztás 27 liter, és az ár a legfontosabb tényező a bor értékesítése során. Az ország feldolgozóipari teljesítménye azonban csökkent, a BMI-indexe 42,5 ponton állt áprilisban.

Az ötödik helyen Ausztria található, ahol az osztrákok 2022-ben átlagosan 30,8 litert fogyasztottak fejenként. Ausztria feldolgozóipari teljesítménye viszont javult, a BMI-indexe 43,5 ponttal 13 havi csúcsot jelentett.

Svájc a negyedik helyen végzett 35,5 literes fejenkénti átlaggal, és mivel a svájci borok nem fedezik a fogyasztást, az ország jelentős mennyiségű bort importál, különösen Olaszországból.

Olaszország a harmadik helyre került 44,4 liter/fős átlaggal, annak ellenére, hogy csökkent a borfogyasztás, az olaszok még mindig előnyben részesítik a saját boraikat. Az ország feldolgozóipari teljesítménye azonban gyengült, a BMI-indexe 47,3 ponttal 4 havi mélyponton állt.

Franciaország a második helyen áll 47,4 literrel fejenként, ami meglepő lehet, hiszen sokan az első helyre tippelték volna az országot. A francia feldolgozóipar teljesítménye szintén csökkent, a BMI-indexe 45,3 ponttal 3 havi mélypontot jelentett.

A lista élén Portugália áll, ahol a lakosság átlagosan 67,5 liter bort fogyasztott 2022-ben, ami majdnem heti két palacknak felel meg. A bor nemcsak a portugál kultúra szerves része, de a borpiacon is vezető szerepet tölt be.