Tiborcz István neve is felmerült a Lánchíd-ügy kapcsán

A Népszava információi szerint a Lánchíd felújításával összefüggésben említett cégnek, amelyet Budai Gyula hozott szóba, kapcsolata van Tiborcz István egyik érdekeltségével.

A Népszava cikke szerint Budai Gyula, a Fidesz politikusa bejelentette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali vesztegetés miatt nyomozást rendelt el a Lánchíd-ügyben. Budai egy olyan levélre hivatkozott, amely szerint Vig Mór, a botrány egyik központi alakja, az Árgus Security irodájában rendezte az elszámolásokat, és a tőle származó készpénz közvetítőkön keresztül került a városházára.

A Kehi megállapításai alapján a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. több mint másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégének, amely összegek Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára kerültek, ahonnan 900 millió forintot felvettek készpénzben. Egy másik ügyvéd letéti számlájára is 500 millió forintot utaltak, amit szintén készpénzben vettek fel. Budai Gyula szerint ezek a pénzek jutottak el a Városházára, és ebben az ügyben Karácsony Gergelynek, az Árgus Securitynek és az A-híd Zrt. tulajdonosainak kell majd a hatóságok kérdéseire válaszolniuk.

A Népszava által nyilvánosságra hozott információk szerint az Árgus Security ügyvezetője, László György egy másik céget is vezet, a Hattyú Projekt Kft.-t, amelynek 2019 és 2022 között egyedüli tulajdonosa volt. 2022 őszén azonban Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak és Hamar Endrének sikerült részesedést szerezniük a vállalkozásban. A Hattyú Projekt Kft. jelenlegi tulajdonosai között megtalálható a László György által birtokolt Swan Project Zrt., a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Property Kft., valamint a Hamar Endre tulajdonában lévő EAS Equity Vagyonkezelő Zrt. is.

Az A-Híd visszautasította a Kehi-jelentésben megfogalmazott vádakat. A cég hvg.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a Kehi „széles körű adatgyűjtése és vizsgálata ellenére ugyanis egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat, amelynek a Lánchíd projekthez semmi köze nem volt, és annak költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült”. Az A-Híd megjegyezte még, hogy a Sunstrike Kft.-vel kapcsolatos, folyamatban lévő adóhatósági nyomozásnak ők nem érintettjei, „a cégcsoport vonatkozásában sem tanúkihallgatás, sem gyanúsítás nem történt”. A céggel valóban szerződtek műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére, de ezt teljesítette is, a műsorok adásba kerültek – ezt, a 498 darab DVD-t megtöltő adatmennyiséget az A-Híd át is adta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.