Német elnök: Ez egy európai örömpillanat volt

Frank-Walter Steinmeier német elnök prágai látogatásán európai örömpillanatként értékelte a 2004-es uniós bővítést, amikor tíz ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

Frank-Walter Steinmeier a cseh hivatali partnerével, Petr Pavellel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 2004-ben 15-ről 25 tagállamra nőtt, és így 75 millió új állampolgárral bővült. A német elnök kiemelte, hogy az akkori bővítés lenyűgöző példája volt egy jelentős és sikeres átalakulásnak Európában, amelynek során sikerült legyőzni a kontinens hidegháborús megosztottságát.

Az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb bővítési hullámában 2004 május 1-jével csatlakozott Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Málta és Ciprus. Érdekesség, hogy az egyik új tagállam, Észtország, valamint a többi balti állam, Lettország és Litvánia, most egy másik jelentős gazdasági esemény kapcsán kerültek újra a figyelem középpontjába, ugyanis a Luminor Bank, amely e három országban van jelen, a magyar OTP Bank lehetséges felvásárlási célpontjává vált.

Steinmeier a sajtótájékoztatón méltatta Németország és Csehország közötti bilaterális kapcsolatokat is. Petr Pavel, Csehország elnöke, Németországot stratégiai partnerként említette, megjegyezve, hogy a két ország közötti összefonódás olyan mértékű, hogy másképp elképzelhetetlen.

A német államfő Csehország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából látogatott Prágába. Steinmeier biztosította a hallgatóságot afelől, hogy az uniós tagság megváltoztatta Csehországot, de hozzátette, hogy Csehország is változásokat hozott az Európai Unióban. Az uniós bővítés és a tagállamok közötti szoros kapcsolatok mellett a régió gazdasági integrációjának fontosságát is hangsúlyozza a Luminor Bank esetleges felvásárlásának híre, amely tovább erősítheti a közép- és kelet-európai országok gazdasági összekapcsolódását.

Az OTP Bank indikatív ajánlatot tett a Luminor Bank megvásárlására, amely Észtországban, Lettországban és Litvániában van jelen, és a Baltikum vezető független bankjaként ismert. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint, ha az ügylet létrejön, ez lesz a bankcsoport történetének legnagyobb akvizíciója. A Luminor Bank jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a hitelezésben, és közel 2500 alkalmazottat foglalkoztat, valamint közel 900 ezer ügyfelet szolgál ki. A bank jelenlegi tulajdonosai között szerepel a Blackstone magántőkealap, amely a bank többségi részesedését birtokolja, és értékesíteni kívánja azt.