Magyar Péter cáfolja, hogy Dobrev Klárára tett volna megjegyzést

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Facebook-bejegyzésben reagált arra a vádra, hogy ízléstelen megjegyzést tett Dobrev Klára külsejére.

Magyar Péter kedden egy Facebook-bejegyzésben reagált a Demokratikus Koalíció (DK) állítására, miszerint ő sértő megjegyzést tett Dobrev Klára külsejére. A Tisza Párt alelnöke szerint a DK egy fél mondatot ragadott ki a kontextusból, amelyet ő egy politológushallgatók táborában mondott Szokolyán. Magyar Péter azt állította, hogy nem Dobrev Klára kinézetére tett megjegyzést, hanem a politikai elit pártjainak vizuális szennyezésére utalt, amikor a települések felesleges teleplakátolásáról beszélt.

A vitatott kijelentésre reagálva Magyar Péter nem kért elnézést, hanem azt javasolta, hogy a hatalmi elit tagjai merjenek az emberek közé menni, személyesen válaszolni a kérdéseikre. A Tisza Párt alelnöke hangsúlyozta, hogy pártja nem költ adófizetői pénzt plakátokra, és nem csúfítja el a településeket, hanem a személyes párbeszédet részesíti előnyben.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője, a közös lista kampányfőnöke a Facebookon reagált Magyar Péter kijelentésére. Molnár szerint Magyar Péter korábban már lehülyézte Dobrev Klárát, most pedig a külsejére tett sértő megjegyzést, amit a magát tisztes, konzervatív polgárnak beállító politikus nem tenne meg. A DK-s politikus szerint ez a Fidesz stílusa, de annak is a legalja, az a szint, amit Bayer Zsoltra szoktak kiosztani még a Fideszben is. Molnár hozzátette: „Kulturált politikusok nem beszélnek így egymásról Magyarországon, sőt sehol Európában”.

Magyar Péter a közösségi oldalán reagált a DK bejegyzésére, amiben arról írnak, hogy a Tisza Párt alelnöke sértő megjegyzést tett Dobrev Klára külsejére. Magyar úgy érzi, hogy a DK kiforgatta a szavait. A politikus kihangsúlyozta, hogy a Tisza Párt a személyes kontaktusban hisz, és azt javasolja a "hatalmi elit tagjainak", hogy merjenek az emberek szemébe nézni és megválaszolni a kérdéseiket.

A DK által felhozott videórészletben Magyar Péter a következőt mondta: „Dobrev Klára ilyen egészen ijesztő, de ha gyerek lennék vagy gyerekem lenne, lehet, nem tolnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.” Ezt a kijelentést a Tisza Párt alelnöke azzal magyarázta, hogy a politikai elit pártjai micsoda vizuális szennyezést követnek el, amikor teljesen feleslegesen teleplakátolják a gyönyörű településeinket.

Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke is reagált a Tisza Párt alelnökének Dobrev Kláráról tett kijelentésére. Kunhalmi szerint eddig csak a Fidesztől kaptak ilyen sértő, szexista megjegyzéseket az ellenzékben politizáló nők. „Magyar Péter olyan politikai kultúrából jött, ahol ez a fajta, nőkkel kapcsolatos szemlélet és gondolkodásmód mindennapos. Úgy látszik, ezen nem tud vagy nem akar változtatni” – írta Facebook-bejegyzésében az MSZP társelnöke. Hozzátette, nem szabad támogatni ezt az irányt, és több nőre lenne szükség a politikában.

A Tisza Párt, melynek alelnöke Magyar Péter, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a legerősebb ellenzéki párt, és a Fidesz mélyponton van. A HVG számára készült áprilisi Medián-elemzés szerint a teljes szavazókorú népesség 16, a választani tudó biztos szavazóknak pedig a 24 százaléka mondja, hogy az európai parlamenti választáson a Tisza Pártra voksolna. A Medián felmérését április 26-a és 29-e között készítették, és a részletesebb elemzést már a teljes, 1000 fős minta alapján fogják bemutatni. A kutatást a HVG május 1-jei előrehozott lapzártája miatt 970 főnél meg kellett szakítani, a teljes, ezer fős mintán készült kutatást egy későbbi időpontban publikálják.

Magyar Péter április elején jelentette be, hogy beadta a Tisza Párt nyilvántartásba vételi kérelmét a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Értesüléseink szerint a Tisza Párt nemcsak az európai parlamenti, hanem az önkormányzati választásokon is indulni szeretne. Több budapesti kerületben is saját polgármesterjelöltet indítanának annak érdekében, hogy fővárosi listát tudjanak állítani. Erre jogilag minden lehetőségük meg is van, mert az ajánlásgyűjtés időszaka még tart. Végül elvetették, hogy beszálljanak a főpolgármesteri posztért folytatott küzdelembe, ezért inkább három kerületben indítanak saját polgármesterjelöltet, hogy megfeleljenek a listaállításhoz szükséges feltételeknek.

A Tisza Párt benyújtotta az európai parlamenti listáját, de Magyar Péter, a párt alelnöke nem szerepel rajta. A listán 11 jelölt található, első helyen Dávid Dóra, második helyen Tarr Zoltán református lelkész, a harmadik helyen pedig dr. Kulja András. A Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, melyet nem Magyar Péter alapított, hanem két egri férfi 2021-ben, és amelyet Magyar Péter később átvett.

Magyar Péter tíz nappal ezelőtt, április 20-án a Facebook-oldalára kiposztolta a Tisza Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját, aminek akkor még ő állt az élén, mögötte Dávid Dóra, Tarr Zoltán és Kulja András volt a sorrend. A Telex cikkének megjelenése után nem sokkal Magyar Péter a Facebookon egy kommentben reagált, ezt írta: „16.00 órakor már én fogom vezetni...csak épp országjáró körúton vagyunk” – írta a Tisza Párt alelnöke.