Kínai beszerzési menedzser-indexek csökkenése

A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) áprilisban 50,4 pontra süllyedt a márciusi 50,8 pontról, ami a szektor aktivitásának növekedését és csökkenését egyaránt jelző vízválasztó határ közelében van.

A szakértők által várt 50,3 pontos értéknél valamivel jobb eredmény született, de a tendencia így is aggodalomra ad okot. A feldolgozóipari BMI második hónapja maradt az 50 pont feletti szinten, ami a szektor növekedését jelzi, ám a léc már ingatag, hiszen az 50 pont alatti érték csökkenést mutatna.

A rendelések alindexe és az exportértékesítések is csökkenést mutattak: előbbi a márciusi 53 pontról 51,1 pontra, utóbbi pedig 51,3-ról 50,6 pontra esett vissza. A foglalkoztatási mutató is csökkent, 48 pontot ért el az előző havi 48,1 ponttal szemben.

A közeljövőt jelző mutatók sem festenek rózsás képet: áprilisban 55,2 pontra mérséklődtek az előző havi 55,6 pontról. A kínai szolgáltató- és építőipari BMI is gyengült, 51,2 pontra esett vissza a márciusi 53 pontról, ami szintén elmarad az elemzők által várt 52,3 pontos előrejelzéstől.

A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI is csökkenést mutatott áprilisban, 51,7 pontra süllyedt a márciusi 52,7 ponttal összehasonlítva.