Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogának felfüggesztése

Az Országgyűlés felfüggesztette Gy. Németh Erzsébet, a DK-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát, miután Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János volt köztársasági elnök testvére nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentette. A parlament 140 igen, 43 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Gy. Németh Erzsébet a parlamenti döntés előtt kijelentette, hogy nem fog elhallgatni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy "ez a szégyenletes botrány ne múljon el nyomtalanul". A politikus szerint Pölöskeinek, mint közszereplőnek lehetősége lenne megvédeni magát a nyilvánosságban, de ehelyett bátyja, Áder János "háta mögé bújva üzenget". Gy. Németh hozzátette, hogy Pölöskei megtehette volna, hogy elmegy a Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottsága elé, és elmondja, hogy mit tett, illetve mit nem tett, és kritizálta a kormánypárti képviselőket, amiért nem kérték elnézést az áldozatoktól.

Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke a felfüggesztést azzal indokolta, hogy a bicskei esetet kiemelt fegyelem övezi, és az ezzel kapcsolatos ügyeket bíróság előtt is ki kell vizsgálni. Gy. Németh Erzsébet hétfőn, miután a mentelmi bizottság átengedte a javaslatot, arról beszélt, hogy nem fognak elhallgatni, és nem fogják abbahagyni "az orbáni pedofilhálózat szereplőinek támadását". A politikus kijelentette, hogy nem fogadnak beletörődni abba, hogy fideszes politikusok következmények nélkül mentegethettek pedofilokat és segítőiket.

Gy. Németh egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Áder Annamária 2011-ben vezette a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályát, és már akkor jelezte két dolgozó, hogy a bicskei gyerekotthon igazgatója belenyúlt egy kisgyerek nadrágjába. A gyerekotthont fenntartó főváros, amelyet akkoriban Tarlós István vezetett, nem kezdett semmit az üggyel, sőt, az igazgatót 2015-ben még ki is tüntették. Vásárhelyi János emiatt még öt évig molesztálhatta a rábízott gyerekeket.

A politikus szerint Áder Annamáriát ezzel párhuzamosan elő is léptették, így a kegyelmi ügyben kulcsszerepet betöltő Balog Zoltán minisztériumában lett államtitkár. Jelenleg Áder a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, és a DK emiatt lemondatná őt a pozíciójáról.

Áder János volt köztársasági elnök reagált a vádakra, és azt mondta, hogy nem igaz, hogy a húga nem tett semmit 2011-ben, amikor tudomására jutott, hogy a bicskei gyerekotthon vezetője pedofil bűncselekményeket követhetett el. Áder szerint a húga tájékoztatta a főjegyzőt az igazgatóval kapcsolatos bejelentésről, aminek nyomán elkezdték a feljelentés előkészítését, és végül később nyomozás indult, amit 2012-ben eredmény nélkül lezárt a rendőrség.

Karácsony Gergely főpolgármester vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan kerülhetett fel a Bárczy István-díjra felterjesztett emberek közé az igazgató neve 2015-ben, ha korábban már érkezett panasz ellene. Vásárhelyi János kitüntetését Karácsony is megszavazta, amit azzal magyarázott, hogy a közgyűlés tagjai semmilyen információt nem kaptak a döntés előtt. Áder János hozzátette, hogy Gy. Németh Erzsébet is megszavazta az igazgató kitüntetését, vagyis a DK-s politikus logikája alapján ő is „pedofilhálózat” részévé vált.

Gy. Németh közleményben reagált a parlament döntésére, amelyben azt állította, hogy azért vették el a mentelmi jogát, mert leleplezett egy fideszes pedofilsegítőt. A döntést Orbán Viktor bosszújának tartja amiatt, mert elmondta az országnak, hogy Pölöskei Gáborné tudott arról, mi történik a bicskei gyermekotthonban, mégsem akadályozta meg, hogy V. János tovább zaklassa a rá bízott gyerekeket.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Gy. Németh Erzsébet kifejtette, hogy Pölöskei Gáborné Áder Annamáriának tudnia kellett arról, hogy a bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta, hogy az igazgató zaklathatja a gyerekeket, és tudnia kellett a bejelentés tartalmáról is. A politikus szerint ezt nem csak ő állítja, hanem a főjegyzőnek is volt vizsgálata az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt, valamint egy eseti vizsgálóbizottságot is felállított a főváros, és Gy. Németh Erzsébet a parlamentben ennek a vizsgálati jelentéséből idézett.

Gy. Németh Erzsébet szerint még egy felháborító dolog van ebben az ügyben, hogy senki sem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól a kormánytagok közül. Csak az akkori főpolgármester-helyettes, Csomós Miklós írt most egy levelet Karácsony Gergelynek, melyben megköveti a bicskei áldozatokat, és amelynek egy részletét a DK országgyűlési képviselője felolvasta a parlamentben.

A mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet elmondta, hogy az a szokásrend, hogy magánvádas ügyekben nem függesztik fel a képviselők mentelmi jogát, és korábban az ilyen típusú ügyekben szinte minden esetben jogerősen felmentették az ellenzéki képviselőket. Megnyugtatta azokat, akik érte aggódnak, és mint mondta „nem kell bablevest vinni neki a börtönbe”.