Radikális korlátozásokat javasolnak a gyermekkori kütyüzésre Franciaországban

Franciaországban egy szakértői bizottság, melyet Emmanuel Macron állított fel, szigorú korlátozásokat javasol a kiskorúak képernyő-használatára, hogy megóvják őket a digitális eszközök káros hatásaitól.

A bizottság javaslatai szerint a gyerekeknek 13 éves korukig nem lenne szabad okostelefont használniuk, és 18 éves korukig nem férhetnének hozzá a legtöbb közösségi médiához, beleértve a TikTokot, az Instagramot és a Snapchatet is. A Macron által kezdeményezett bizottság célja, hogy Franciaország élen járjon a gyermekbarát szabályozási modellek kialakításában, bár a politikai döntés még várat magára.

A Servane Mouton és Amine Benyamina pszichiáterek, valamint addiktológusok által vezetett bizottság szerint a gyerekek áruvá váltak a technológiai piacon, és szükség van szabályozási eszközökre, hogy megvédjék őket a nagy techcégek profitorientált stratégiáitól.

A bizottság által lefektetett irányelvek három éves korig teljes képernyőmentességet javasolnak, 11 éves korig pedig csak hagyományos, internetes hozzáférés nélküli telefont. Okostelefon csak 13 éves kor után lenne engedélyezett, és az iskolai digitális eszközhasználatot is korlátoznák, különösen az általános iskolákban, ahol még oktatási célra sem javasolják a táblagépek és egyéb digitális eszközök használatát.

Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus "A szorongó generáció" című könyvében kritizálja, hogy a fiatalokat kontroll nélkül ráengedték a közösségi médiára, amit az emberiség történetének egyik legnagyobb léptékű társadalmi kísérletének nevez. Haidt szerint 14 éves kor alatt nem indokolt okostelefont adni a gyerekeknek, és ő is 16 éves korig emelné a közösségi platformok alsó korhatárát, valamint támogatja az eszközök teljes kizárását az oktatásból.

Magyarországon az ELTE Alfa Generáció Laborjában is vizsgálják a digitális eszközök gyerekek fejlődésére gyakorolt hatásait, míg a 444.hu októberben egy videót készített a magyar fiatalok okostelefonfüggőségéről.