A Fidesz visszavonja a nagyvállalatok feldarabolását lehetővé tevő javaslatát

A Fidesz kihátrált a saját, a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét jelentősen megváltoztató törvényjavaslata mögül, amely a nagy cégek feldarabolását is lehetővé tette volna. A parlament honlapján megjelent dokumentumokban több olyan módosító javaslat is szerepel, amelyeket a kormánypárti képviselők terjesztettek elő, és amelyek a törvénytervezet bizonyos részeinek elhagyását javasolják.

A versenyszabályok tervezett módosítása ellen a hazai versenyjogászok heves ellenállást tanúsítottak, összefoglalókat és feljegyzéseket készítettek, amelyekben részletesen bemutatták a tervezet veszélyeit. A magyar vállalatok mellett a nagykövetségeken és szakmai szervezeteken keresztül folytatott intenzív lobbi is hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz végül visszavonulót fújt. A rendszerbarát cégek is negatívan reagáltak a tervezetre, jelezve, hogy ez túl messzire menne.

A T/8004-es törvénytervezet, amely az igazságügyi törvények módosítását célozta, rövid konzultációs időszak után radikális változásokat hozott volna a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztárában. A Telex korábban beszámolt róla, hogy a tervezetből végül kivették az alapvető jelentőségű vállalkozások (AJV) szabályozását, de az ágazati vizsgálatok továbbra is szigorúak maradhatnak. A Törvényalkotási Bizottság, Hende Csaba vezetésével, olyan módosításokat javasolt, amelyek értelmében a kritikus pontok nem kerülnek be a magyar jogrendbe.

A GVH kezdetben támogatta a törvény módosításait, mondván, hogy azok hozzájárulnak a hatékony jogalkalmazáshoz és a tisztességes piaci verseny védelméhez. Azonban, amikor kiderült, hogy a tervezet módosításai elmaradnak, a GVH egyetértett az elhalasztással, és a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatását kezdeményezte.

A törvényjavaslat végleges sorsa még bizonytalan, hiszen a múltban már előfordult, hogy egy ellentmondásos tervet nem vetettek el véglegesen, csak átmenetileg hagyták figyelmen kívül. A bankok, a távközlési piac vezető cégei, a kereskedelmi láncok, a nagy kitermelők és gyártók, valamint a digitális és e-kereskedelmi platformok egyelőre fellélegezhetnek, de nem biztos, hogy a terv véglegesen eltűnt a napirendről.