Schadl György bizalmasát indítja Zuglóban a Fidesz

A Fidesz Zuglói 10. számú választókerületében Garabits Mártont, Schadl György volt végrehajtói kar elnökének ügyvédjét indítja a június 9-ei önkormányzati választáson.

Garabits Márton ügyvéd évek óta képviseli Schadl György végrehajtói irodáját és egy másik cégét, és a Fidesz képviselőjelöltje lesz Zuglóban a közelgő önkormányzati választáson. Schadl György sofőrje és személyi asszisztense által vezetett naplóban található egy bejegyzés, amely szerint Garabitsnak 2 millió forintot kellett vinni, valamint aláírásokat gyűjteni a ProTrust és a Paladino nevű felszámoló cégek számára. Ezek a cégek Schadl György édesanyjának, Hazai Edit Rozáliának az érdekeltségébe tartoznak.

Garabits Márton a nyomozati iratokban is többször szerepel, például 2021-ben egy érdi ingatlanvásárlásnál képviselte Schadl és felesége tulajdonában álló ingatlanos céget. Schadl György 2021 novemberében került letartóztatásra, és csak tavaly novemberben szabadult, a büntetőpere pedig 2023. február 17-én kezdődött. Garabits még 2022-ben is kapott megbízást Schadl végrehajtói irodájától, és Schadl személyesen írt alá neki ügyvédi meghatalmazást a börtönben. A 24.hu szerint Garabits még az idén februárban is kapott megbízást Schadltól, tehát letartóztatása után is találkozott vele.

A ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. jelenlegi kizárólagos tulajdonosa Schadl édesanyja, aki korábban 50%-os tulajdonrésszel rendelkezett a cégnél. A Paladino Felszámoló Kft.-ben szintén 50%-os tulajdonrésszel bír, és a cég társasági szerződését Garabits Márton jegyezte ellen ügyvédként, míg a másik tulajdonos Garabits felesége, Schreiber Katalin. A Paladino április elején váltott székhelyet, és egy olyan ingatlant választottak, amely Garabits anyja és apja tulajdonában van.

Garabits Márton nem válaszolt az üzleti kapcsolatokkal kapcsolatos kérdésekre, ügyvédi titokra hivatkozva. Schadl György sem kívánt nyilatkozni, de elmondta, hogy édesanyja közgazdász, és nem meglepő, hogy van egy cége. Schadl édesanyjának a két felszámoló társaság megalapítása előtt nem volt gazdasági érdekeltsége, és 65 éves korában döntött úgy, hogy vállalkozni fog a felszámolói üzletben.

Garabits Károly, Márton édesapja, aki korábban az MSZP, a Fidesz és a baloldali összefogás politikusa is volt, a Rákóczi út 12. alatt található ingatlan tulajdonosa, ahova a Paladino Felszámoló Kft. a székhelyét április elején áthelyezte. Garabits Károly politikai pályája 2014-ben szakadt meg, amikor egy hangfelvételen arról beszélt, hogy "lopni az tud, aki profi a szakmájában". Garabits Károly fiai, Márton és Tamás is a Fidesz színeiben indulnak a júniusi önkormányzati választáson.

A felszámolói piacot három éve osztotta újra a kormány, és a nyertesek közel felének van kormánypárti kötődése. A ProTrust Kft. a felszámolói pályázatok leadási határidejének napján alakult, és a cég bejegyzési illetékét Marton Adorján fizette meg, akinek a neve szintén többször feltűnik Schadl György és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár korrupciós ügyének nyomozati irataiban.

A júniusi önkormányzati választáson a Garabits-család harmadik tagja is politikusi pályára lép. Márton öccse, Tamás a XV. kerületben indul fideszes képviselőjelöltként. Mindkét testvér ellenzéki vezetésű kerületben próbálkozik, Zuglót az MSZP-s Horváth Csaba, a XV. kerületet pedig a DK-s Cserdiné Németh Angéla vezeti. A Fidesznek Zuglóban lesz több esélye, Horváth mellett ugyanis a momentumos Rózsa András is elindul ellenzéki polgármesterjelöltként.