Csecsenföldön forrongás készülhet Kadirov ellen

A Kyiv Post értesülései szerint csecsen vezetők lázadást szervezhetnek Ramzan Kadirov ellen, aki 2007 óta áll Csecsenföld élén, és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb szövetségese. Kadirov bukása a teljes kaukázusi térségben feszültségeket szülhet.

Az utóbbi időben felröppent hírek szerint Kadirov egészségi állapota megrendült, halálos betegséggel küzdhet, ami alááshatja vezetői pozícióját. Ezek a pletykák rontják az orosz elnök egyik legközelebbi szövetségesének megítélését.

Abdul Hakim, az emigráns Csecsen Köztársaság Iszkerföld fegyveres erőinek katonai hírszerzési osztályának vezetője szerint Kadirov nem független az orosz politikától. Úgy véli, hogy Kadirov leváltása elindíthatja a változásokat Csecsenföldön, de önmagában nem hozna lényegi változást. Kadirov állítólag fiát, a 18 éves Ahmatot készíti fel a vezetésre, de ő még nem rendelkezik elegendő ismerettel és elismertséggel.

Hakim három forgatókönyvet vázolt fel a térség jövőjére: 1. Kadirov halála után Magomed Daudov veheti át a hatalmat. 2. A helyi lakosság megszabadulhat a teljes elitjétől, és egy Moszkvában kinevezett kívülálló kerülhet hatalomra, ami nem változtatna a térség alapvető berendezkedésén. 3. Apti Alaudinov válthatja Kadirovot, aki valószínűleg megkezdené a jelenlegi vezető környezetének tisztogatását, és a volt vezető elleni hangulatot szítva próbálhatná elterelni a figyelmet Moszkva hibáiról.

Hakim szerint egyik forgatókönyv sem hozna lényegi változást Csecsenföld helyzetében, de a helyi muszlimok elégedetlensége miatt a feszültség növekszik, és bármikor robbanhat a helyzet. Kadirov halála örömhír lehet a csecsenek számára, és ez is kiválthatja a változásokat.

Hakim elmondta, hogy szeretne visszatérni hazájába, és úgy érzi, hogy a szükséges előkészületek már folyamatban vannak, amelyek lehetővé teszik a kormányzás átvételét a területen.

Csecsenföld a Szovjetunió felbomlása után forrongó térségnek számított, ahol a helyi iszlámhívők önállóságot szerettek volna. Az oroszok fegyveres beavatkozása után a 2000-es évektől kezdve sikerült stabilizálni a helyzetet, amiben a Kadirov-család, mint Putyin szövetségesei, jelentős szerepet játszottak. Ramzan Kadirov apját, Ahmat Kadirovot 2004-ben egy bombatámadásban ölték meg.