Coca-Cola eredményei az első negyedévben

Az amerikai Coca-Cola Co. jelentése szerint az idei első negyedévben növekedett a profit és a bevétel a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az üdítőital-gyártó cég adózott eredménye 3,18 milliárd dollár lett, ami 2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 3,11 milliárd dollárhoz képest. Az egy részvényre eső eredmény 72 centről 74 centre emelkedett. Az elemzők által figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 72 centet ért el, ezzel felülmúlva az elemzői várakozások 70 centes átlagát.

A Coca-Cola negyedéves bevétele 11,3 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 10,98 milliárd dollárról, ami meghaladja a szakértők által becsült 11,007 milliárd dolláros értéket. Az organikus bevételnövekedés 11 százalékot tükröz.

A vállalat bevételei földrajzi szempontból eltérő képet mutatnak: Észak-Amerikában 7 százalékkal, Latin-Amerikában 10 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban 7 százalékkal nőttek, míg az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) 3 százalékkal csökkentek. A szénsavas üdítőitalok értékesítése 2 százalékkal bővült, hasonló mértékben, 2 százalékkal nőttek a gyümölcslevek, a tejes italok és a növényi alapú italok eladásai is, viszont a víz, a sportital, a kávé és a tea eladásai 2 százalékkal csökkentek.

A cég új előrejelzése szerint az idei évben 8-9 százalék közötti organikus eladásnövekedés várható, ami felülmúlja az eddig becsült 6-7 százalékos növekedést.