Schmitt Pál és Áder János rezsiköltségei az adófizetők terhére

Az RTL információi szerint az elmúlt évben az adófizetőknek több mint 16 millió forintba kerültek Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök rezsiköltségei.

Az elmúlt négy év során a két egykori államfő rendszeres juttatásaira több százmillió forintot költött az állam. Schmitt Pál és Áder János életük végéig élvezhetik többek között a havi juttatást, az ingatlan használat jogát, egy legfeljebb háromfős titkárságot, autót, valamint egyéb költségtérítéseket. A titkárságok fenntartására egyedül körülbelül 250 millió forintot fordítottak 2020 eleje és 2023 vége között.

Az Országgyűlés Hivatala által szolgáltatott adatok alapján Schmitt és Áder nem élveznek rezsivédelmet, mivel 2022 után jelentősen nőttek a rezsiköltségeik. A törvény értelmében a volt köztársasági elnököknek nemcsak megfelelő ingatlant kell biztosítani, hanem annak fenntartási költségeit is állniuk kell.

Schmitt Pál 2022-es áram- és gázdíja 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra nőtt 2023-ra, míg Áder Jánosé 1,5 millió forintról 9,4 millió forintra emelkedett. Így a tavalyi évben csak az általuk használt ingatlanok rezsiköltsége több mint 16 millió forintot tett ki. Schmitt saját házban él, Áder János pedig egy állami tulajdonban lévő, felújított és kibővített ingatlant kapott, amelyet 929 millió forintért építettek át, és amely tartalmaz szaunát, fitneszhelyiséget, mosókonyhát szennyesledobóval, két beállós gépjárműtárolót, személyfelvonót, valamint teraszt és tetőkertet.

Különösen figyelemre méltó Áder János esetében a 9,4 millió forintos éves fogyasztás, tekintettel arra, hogy a volt köztársasági elnök a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként gyakran emel szót a környezetvédelem fontossága mellett. Az ő esetében a havi energiadíj meghaladta a 780 ezer forintot.

A jogszabály szerint a volt köztársasági elnököknek az állam fizeti többek között a titkársági gépjármű költségeit, telefont, internetet, televízió szolgáltatást, lakásra fordított közműdíjakat és karbantartást, üzemeltetést, kertfenntartást, lakásbiztosítást, felújítást, eszközbeszerzést, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Áder Jánosnak 2022-ben 10 millió forintot, 2023-ban 17 millió forintot fizettek ki ezekre a költségekre, míg Schmitt Pálnál 2022-ben 3,7 millió forintot, 2023-ban 13 millió forintot költött az állam.

Ezen kívül mindkét volt politikus 5,2 millió forint havi juttatást kap március óta, amely az aktuális köztársasági elnök havi tiszteletdíjának felel meg. Ezt a juttatást csak akkor kaphatják meg, ha nem dolgoznak olyan munkahelyen, ahol társadalombiztosítási járulékot fizetnek értük. 2023-ban körülbelül 110 millió forintot fordíthattak a fizetésükre, ami 2020 óta összesen körülbelül 250 millió forintot tesz ki.