Alaptörvény-módosításokat terjesztett be a kormány

Az Országgyűlés honlapján közzétették az Alaptörvény-módosítások szöveges javaslatait, amelyek a kormány által a parlament elé terjesztett változtatásokat tartalmazzák.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány három Alaptörvény-módosítást nyújt be, amennyiben ezeket elfogadják, az Alaptörvény 13. módosításáról lesz szó. Az első javaslat a köztársasági elnöki kegyelem gyakorlásának korlátozására vonatkozik, amelyet Vejkey Imre, a KDNP képviselője terjesztett elő. A módosítás értelmében a köztársasági elnök nem gyakorolhatja kegyelmezési jogát a gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

A második javaslat, amelyet Kósa Lajos, a Fidesz képviselője nyújtott be, a Magyar Honvédség katonai műveleteire, állomásozására és a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteire vonatkozik. A javaslat szerint a veszélyek korában, amikor szomszédunkban háború dúl, fontos a gyors reagálás, és ezért a katonai műveletekkel kapcsolatos alapvető szabályokat sarkalatos törvényben kell rögzíteni.

A harmadik módosító javaslatot Tessely Zoltán, szintén a Fidesz képviselője terjesztette elő, és az Európai Unió nevében történő hitelfelvételhez kapcsolódik. A javaslat célja, hogy az EU nevében történő hitelfelvételhez és a hozzá kapcsolódó garanciavállaláshoz csak az Országgyűlés kétharmados támogatásával lehessen hozzájárulni.

A módosítások hátterében álló indoklások szerint a gyermekvédelem, a nemzetbiztonság és a közös uniós hitelfelvétel szabályozása kiemelt fontosságú területek, amelyeket az Alaptörvényben kell megerősíteni. Az előterjesztett változtatások a parlament elé kerülnek, ahol a képviselők dönthetnek azok sorsáról.