Vas Kata Blanka vezetésével folytatódik a Vuelta

Vas Kata Blanka átvette az összetett vezetést a Vuelta női országúti kerékpáros körversenyen, miután a második szakaszon a második helyen ért célba.

A magyar bajnok a vasárnapi csapatidőfutamot követően, a Bunol és Moncofa közötti 118,5 kilométeres etapon remekül helyezkedett, és így elkerülte az utolsó kilométereken történt két bukást. A hajrát jól időzítve, csupán fél kerékpárhosszal maradt el a győztes kanadai Alison Jacksontól, aki tavaly Párizs-Roubaix-t nyerte.

Az összetett versenyben az időjóváírásoknak köszönhetően került az élre, ezzel jogosulttá vált a piros trikót viselni. A nyolcnapos spanyolországi viadal a Lucena és Teruel közötti 130,5 kilométeres szakasszal folytatódik kedden.

Vas Kata a tavalyi évben U23-as világbajnoki címet szerzett Glasgow-ban, ezzel történelmet írt a magyar kerékpársportban. Az idei szezonra való felkészülése azonban nem kezdődött zökkenőmentesen, hiszen októberben edzés közben eltörte a kulcscsontját, és betegség miatt kihagyta a februári cyclocross-világbajnokságot. Vas Kata eredménye Valter Attila 2021-es sikeréhez hasonlítható, amikor a bringás megszerezte a rózsaszín trikót a Giro d'Italián. Ezzel Valter Attila után újra magyar kerékpáros vezeti az összetettet Grand Tour-viadalon.

"Nem voltak a legjobbak a lábaim ma, viszont technikás volt a befutó, ami ígéretesnek tűnt számomra. Remek, hogy megszereztem a piros trikót, jó volna csapaton belül tartani. Mostantól ez a cél. Nagyon boldoggá tesz, hogy viselhetem a trikót. Nem igazán volt tervbe véve előzetesen, hogy rámegyek a bónuszmásodpercekre, de a gyorsasági részhajrá előtt a mezőny elejében találtam magam, így tettem egy kísérletet" – értékelt a viadal honlapján Vas.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):

2. szakasz, Bunol-Moncofa, 118,5 km (Vas Kata Blanka):

  1. Alison Jackson (kanadai, EF Education-Cannondale) 2:51:03 óra

  2. VAS KATA BLANKA (SD Worx-Protime) azonos idővel

  3. Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) a. i.

Az összetett élcsoportja:

  1. VAS 3:10:14 óra

  2. Jackson 8 másodperc hátrány

  3. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl-Trek) 9 mp h.