Változás a benzinkutakon májálisra

Május 1-jén, szerdán csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, bruttó 3-3 forinttal lesz olcsóbb mindkét üzemanyag.

Május 1-től a majálisra igyekvő autósok olcsóbban tankolhatnak, hiszen a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken. A holtankoljak.hu információi szerint bruttó 3 forinttal kerül majd kevesebbe mindkét üzemanyag beszerzési ára. Ezen felül, a Mol töltőállomás-hálózatán hétfő délután literenként tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, ami a kutak árrésének csökkentését jelenti.

A kutakon az alábbi átlagárak várhatók a hét közepén:

  • 95-ös benzin: 637 forint/liter
  • Gázolaj: 623 forint/liter.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentést tett, miszerint az üzemanyagáraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőknek. Amennyiben ez nem történik meg, a kormány beavatkozik. A miniszter néhány nappal ezelőtt személyesen adott ultimátumot az üzemanyag-kereskedőknek, hogy áraikat igazítsák a minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz.

Az üzemanyagárakról régóta folyik vita a közéletben. Április 8-án a nemzetgazdasági miniszter az Index kérdéseire válaszolva leszögezte, hogy a Mol vezetőit berendelte az üzemanyagárak miatt. A miniszter szerint az árak a korábbi megállapodással ellentétben felfelé kilógnak a régiós középmezőnyből.

Április 11-én tartott tárgyaláson a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit felszólították, hogy az üzemanyagáraknak a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.

Április 19-én a KSH először publikálta a régiós üzemanyagpiac adatait, amelyek szerint a magyar benzin- és dízelárak 3,2, illetve 5 százalékkal haladták meg a régiós átlagárat.

Ezen a napon megkérdezték Nagy Mártont, hogy milyen lépést fontolgat a kabinet, és a miniszter kiemelte, hogy nem zárják ki a beavatkozást az üzemanyagárakba a következő kormányülést követően.

Kedden az Index kérdéseire Nagy Márton egyértelművé tette, hogy azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba.

A kormánnyal ellentétes állásponton lévők szerint a beavatkozást adócsökkentéssel lehetne megoldani, de Nagy Márton és Varga Mihály pénzügyminiszter is reagált ezekre a kijelentésekre.

Végül szerdán ultimátumot kaptak a hazai szereplők: a kormány két hetet ad a kereskedőknek, hogy az árak visszatérjenek a régiós átlaghoz. A Mol a lap megkeresésére csak annyit közölt, hogy árazásról nem nyilatkozik, Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke szerint a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni. Az alelnök hozzátette, hogy a mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik.

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is megszólalt a témában, múlt héten a Facebookon tett közzé egy videót, amelyben elmondta, hogy pontosan mennyivel csökkentené az üzemanyagárakat: a benzinét 24 forinttal, míg a gázolajét 11 forinttal.