Elveszíti egzisztenciáját a visszaeső trafikos

Az üzemeltetők jogkövetőbbek lettek, bár így is majdnem minden tizedik dohányboltban kiszolgálják a fiatalokat. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által indított országos kampány során több mint 1500 trafikban és online áruházban tartott ellenőrzések eredményeként összesen 55,3 millió forint bírságot szabtak ki, és hetven webshop blokkolásában működtek közre.

A SZTFH februárban indított kampányában arra kereste a választ, hogy a vállalkozások betartják-e a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályozást. Az ellenőrzések során a fiatalkorú próbavásárlók is közreműködtek, és az eredmények szerint az 1518 ellenőrzött trafiknak kevesebb, mint 10 százaléka követett el jogsértést, ami javulást mutat a korábbi évek eredményeihez képest.

Minden lehetséges eszközzel a jövőben is szigorúan fel fogunk lépni, mert célunk, hogy soha egyetlen kiskorút se szolgáljanak ki a trafikokban – közölte az SZTFH az Economxszal.

A trafikoknál érvényes szigorú előírások szerint tilos 18 éven aluli személyt dohánytermékkel kiszolgálni, értékesíteni, sőt, a fiatalkorúak nem is tartózkodhatnak a trafikban. Az első jogsértés után jelentős, minimum egymillió forintos pénzbírságot szabnak ki, a második esetnél pedig az előző bírságösszeg legalább másfélszeresét és 30 napos boltbezárás a szankció. Harmadik alkalommal a dohányáru kiskereskedelmére vonatkozó engedély visszavonásra kerül, amivel a vállalkozás elveszíti a dohánykereskedelmi jogosultságát.

A SZTFH nemcsak a trafikokat ellenőrzi, hanem az online térben jogosulatlanul dohánytermékeket áruló webshopokat is figyelemmel kíséri. Magyarországon kizárólag a dohányboltokban lehet dohánytermékeket forgalmazni, a távértékesítés tilos, ennek ellenére számos platformon próbálják megcélozni a fiatal korosztályt. Az intézkedéssorozatban két hónap alatt 67 honlap blokkolását rendelte el a hatóság, és az eljárásokban 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságokat is kiszabhatnak. Eddig 27 ügyben 213 millió forint közigazgatási bírságot róttak ki.