A reptéri útfelújítás miatt drágább lett a taxi

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről hazafelé tartó utasoknak a hétvégén kerülővel kellett számolniuk, ami jelentősen megdrágította a taxizást.

Az elmúlt hétvégén a repülőtérről a város felé nem lehetett közvetlenül haladni, hanem Ecser felé kellett kerülni, ami 6-8 kilométeres pluszt jelentett az útvonalban. Egy magánút, amely rövid kerülőként szolgálhatott volna, csak a BKK buszai számára volt elérhető, a taxik és a személyautók nem használhatták.

Sok utas tapasztalhatta, hogy a taxióra már 5500 forintnál járt, miközben még csak most értek vissza a kiindulási magassághoz, a 2-es terminál környékére. A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása szerint az MKIF által végzett útfelújítási munkálatok miatt alakult ki ez a helyzet, amelyek 2024. áprilisában kezdődtek és előreláthatólag május közepéig tartanak.

A forgalomterelések és sávzárások miatt a repülőtérről az M0 autóút felé kellett elindulniuk az utasoknak, és csak az M0 és az Ecseri út csomópontjában tudtak visszafordulni Budapest felé. A terelés bontása azonban április 29-én 17:30-kor befejeződött, így a repülőtér most már kerülő nélkül megközelíthető, és a továbbiakban csak sávzárással kell számolni.

A Budapest Airport szerint a magánút közforgalomnak való átadása biztonsági okokból nem volt lehetséges, mivel a beavatkozó egységek felvonulásának biztosítása szükséges volt egy esetleges kényszerhelyzet esetén. Emiatt csak a BKK járművei használhatták az utat a felújítási munkálatok idején. Az utasok számára ez egy váratlan és költséges megoldás volt, hiszen jelentős plusz költséggel és időveszteséggel kellett számolniuk.