Sánchez spanyol kormányfő nem mond le a korrupciós vádak ellenére

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy nem mond le a miniszterelnöki posztról, ezzel véget vetve azoknak a találgatásoknak, amelyek felesége korrupciós ügye kapcsán merültek fel.

Pedro Sánchez április 25-én felfüggesztette közfeladatainak ellátását, hogy átgondolja, lemondjon-e a posztjáról, miután feleségét, Begoña Gómezt korrupció gyanújával vádolták meg. A bíróság április 16. óta vizsgálja a befolyással való üzérkedés és korrupció gyanúját Gómeznél. Sánchez azzal védi feleségét, hogy szélsőjobbos szervezetek jelentették fel, nem pedig valós törvénytelenség miatt.

A madridi ügyészség csütörtökön a bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva kérte a vizsgálat megszüntetését. A Manos Limpias (Tiszta Kezek) szervezet, amely a bírósághoz fordult, egy újságcikk alapján kereste meg a hatóságokat. A cikk szerint Gómez által vezetett Africa Center oktatási központ és az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalat között szponzorációs megállapodás jött létre, amely időben egybeesett a légitársaság állami mentőövének megítélésével.

A Tiszta Kezek szervezet a spanyol jogrendbe épített közvád (acusación popular) lehetőségével élt, és a vádakat jobboldali portálokon megjelent cikkekre alapozták. Miguel Bernard, a Tiszta Kezek vezetője szerint, ha a vádak nem igazolódnak be, a felelősség azoké, akik a cikkeket publikálták, de ha igazak, akkor a jogi eljárásnak folytatódnia kell.

Sánchez, aki 2018 óta tölti be Spanyolország miniszterelnöki posztját, a vádak ellenére nem hajlandó lemondani. Politikai karrierje során már többször bizonyította túlélőképességét, többek között kétszer is megnyerte a választást pártjával, a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE). A PSOE kiállt mellette, és a tüntetők is támogatásukról biztosították, ami megerősítheti Sánchezt politikai pozíciójában.

Sánchez a mai bejelentés előtt több lehetőséget is mérlegelhetett, többek között bizalmatlansági szavazást kezdeményezhetett volna maga ellen, háttérbe vonulhatott volna az EP-választásokig, vagy előrehozott választást írhatott volna ki. A Reuters szerint Sánchez a Moncloa miniszterelnöki palota kertjében mondott beszédében felidézte az elmúlt 10 évben ellene és felesége ellen zajló lejárató hadjáratot, majd úgy fogalmazott: tisztában van vele, hogy ez a karakterrombolás nem fog véget érni.

A spanyol sajtóban arról is írnak, hogy Sánchez döntéséről már hétfő reggel tájékoztatta VI. Fülöp királyt is. Sánchezt a hétvégén pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt támogatásáról biztosította, és őt támogató megmozdulásokat is szerveztek Madridtól Katalóniáig. A Sánchez körüli botrányok épp felfokozott hangulatban érték Spanyolországot, két fontos választás is közeleg ugyanis: Május 12-én Katalóniában előrehozott regionális választást tartanak, egy hónappal később pedig jön az uniós választás.

Hétfő délelőtt Sánchez bejelentette, hogy az ötnapos nyilvánosságtól való visszavonulása során arra jutott, folytatja a munkáját kormányfőként. Kritizálta a feleségét ért, szerinte "alaptalan" korrupciós vádakat, és arra kérte a spanyolokat, hogy mutassák meg a világnak, hogyan kell megvédeni a demokráciát. Beszédében kifejtette, hogy arra kereste a választ, hogy megéri-e a személyes támadások árán a posztján maradni, és úgy döntött, hogy "az elnökség élén maradok" - hangsúlyozva, hogy a minket sújtó bajok egy globális mozgalom részei. Begoña Gómez üzleti ügyei miatt a Manos Limpias nevű, jobboldali kötődésű aktivistacsoport feljelentése nyomán kezdődött eljárás, de Sánchez kijelentette, hogy felesége meg fogja védeni a becsületét, és együttműködik az igazságszolgáltatással, hogy tisztázza a látszatra botrányos, ugyanakkor valótlan vádakat. Spekulációk szerint az európai szocialisták Sánchezt jelölhetik az Európai Tanács elnöki pozíciójára.

„Úgy döntöttem, hogy nagyobb erővel folytatom” – mondta Sánchez hétfőn rezidenciája előtt, és garanciát vállalt arra, hogy döntése egy új kezdetnek, fordulópontnak tekinthető. Az ellenzéki Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo a bejelentés előtt egy nappal, vasárnap azt mondta Sánchez dilemmájáról, hogy bármit is mond a kormányfő, „személyére örökre rányomja bélyegét az a dekadencia, amit országunkra hozott”.