Marco Rossi „bátyja” szerint Klagenfurt még nem Szapporo, de majdnem az

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Pat Cortina, az elitligába szombaton feljutott magyar női hokiválogatott szakvezetője között számos hasonlóság fedezhető fel. Mindketten olasz származásúak, Rossi magyar állampolgársággal is rendelkezik, míg Cortina kanadai állampolgár, és mindkét edzőt nagyra értékelik a szurkolók és az újságírók.

Pat Cortina a magyar női hokiválogatott szakvezetőjeként vezette csapatát a győzelemre Klagenfurtban, ahol 2–1-re legyőzték Franciaországot, ezzel az A-csoportba, azaz az elitligába jutottak. Ez a siker Cortina számára a 2008-as, Szapporóban aratott győzelemhez hasonlítható, amikor a férfi válogatottat vezette fel az elitbe. Azonban Cortina szerint van néhány különbség a két esemény között, például hogy Klagenfurtban női, Szapporóban férfi csapat játszott, és hogy míg Szapporóban még könnyek között hallgatta a magyar himnuszt, addig Klagenfurtban már keményebben tartotta magát.

Cortina elmondása szerint a női hoki jelentősen fejlődött az elmúlt években, és bár az NHL a férfiaknál a csúcs, a nőknél a PWHL számít ilyennek, ahol már egy magyar játékos, Garát-Gasparics Fanni is játszik, bár ő súlyos térdsérülést szenvedett.

A magyar női hokiválogatott Klagenfurtban aratott sikere nem szerencsén múlott, hiszen a csapat a divízió I/A-s világbajnokságon többször is balszerencsével küzdött, például az osztrákok és a norvégok elleni büntetőkkel elveszített meccseken. A csapat gerincét folyamatosan frissítik, például az egyetemi bajnokságban játszó magyar játékosokkal.

A 2026-os milánói-cortina d'ampezzói téli olimpiára való kijutás lenne a magyar női hokiválogatott számára az igazi világra szóló bravúr, hiszen még sosem játszottak olimpián. Az olimpiai selejtezőt 2025. február 6. és 9. között rendezik, ahol a magyar válogatott is részt vesz.

Pat Cortina, aki még nem találkozott személyesen Marco Rossival, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, elismeri, hogy mindketten népszerűek a magyar sportban. Érdekesség, hogy Rossi és Cortina szinte napra pontosan egyidősek, mindketten 1964 szeptemberében születtek. Cortina humorosan megjegyezte, hogy Rossi akár az öccsének is szólíthatná magát.