Lokren vérnyomáscsökkentő hiány a patikákban

Országszerte hiányt szenvednek a patikák a Lokren nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszerből, amelynek nincs közvetlen helyettesítője. Az RTL Híradó jelentése szerint a gyógyszer országos hiánycikk, és Pest megyében vannak olyan gyógyszertárak, ahol már hónapok óta nem érhető el a készítmény.

Egy beteg, aki 15 éve szedi a Lokrent, az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi négy hónapban hiába kereste a patikákban, nem találta meg a gyógyszert. "Ezt a gyógyszert folyamatosan kell szedni, és nem szabad abbahagyni, mert az veszélyes. Ez le van írva a gyógyszer adatlapján. (...) Nyáron jön a meleg, a hőség akkor szédülés van, akkor meg hiányzik ez a gyógyszer," mondta Lőcsei Tamás. Hozzátette, hogy a Lokren folyamatos szedése nélkülözhetetlen, és abbahagyása veszélyes lehet, már a tartalék adagja is elfogyott, helyettesítő készítménye pedig nincsen ennek a tablettának.

Keczéry Attila, egy zuglói háziorvos kiemelte, hogy a helyzet különösen a szívbetegek számára okoz komoly gondot. Az orvos praxisában negyven-ötven beteg már hetek óta nem tudja kiváltani a Lokren gyógyszert. Keczéry Attila szerint a Lokren különlegessége, hogy egyszerre képes csökkenteni a vérnyomást és a szívritmust, és jelenleg nincs más, ezt a kombinációt biztosító gyógyszer a piacon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a hiány oka egy külföldi gyártási hiba volt áprilisban, de az új szállítmány már beérkezett Magyarországra, és a szállítás a nagykereskedők részére hamarosan elindul a patikákba.