Oroszország gazdasági lassulása és munkaerőhiánya

Oroszország gazdasági növekedése lassult márciusban, a kiskereskedelmi eladások mérséklődtek, miközben a munkanélküliség rekordalacsony szintre süllyedt.

Az orosz gazdaság éves szintű növekedése márciusban 4,2 százalékra lassult a februári 7,6 százalékhoz képest, míg januárban 4,6 százalékos bővülést regisztráltak. Az első negyedévben összességében 5,4 százalékkal nőtt a GDP, ami meghaladja a tavalyi átlagos 3,6 százalékos növekedést. A háborús költekezés jelentős mértékben hozzájárul a GDP növekedéséhez, azonban ez a fajta kiadás nem teremt tartós hozzáadott értéket. A gazdaságfejlesztési minisztérium és a jegybank is javította az idei növekedési előrejelzéseket, előbbi 2,3 százalékról 2,8 százalékra, utóbbi pedig 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra módosította becslését. Az IMF is 3,2 százalékra emelte az orosz GDP idei növekedésével kapcsolatos várakozását.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban 11,1 százalékra lassult az előző havi 12,3 százalékról, ami még így is meghaladja az elemzők által várt 7,6 százalékos növekedést. Az első három hónapban a kiskereskedelmi forgalom 10,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek kiskereskedelme 7,8 százalékkal, míg a nem élelmiszereké 14,4 százalékkal bővült márciusban. A gazdaságfejlesztési minisztérium frissített előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom az év végéig 7,7 százalékkal nőhet.

Márciusban a munkanélküliség 2,7 százalékra csökkent, ami alacsonyabb a februári 2,8 százaléknál és az elemzők által várt 2,9 százaléknál. A munkanélküliek száma 2 millió 26 ezer volt, 83 ezerrel kevesebb, mint februárban. A munkanélküliség csökkenése azonban munkaerőhiányra utal, mivel a háború miatt sokan távoztak az országból vagy kerültek bevonásra a hadseregbe.