Német vállalatok aggodalma Magyarországon

Egyes német vállalatok a magyar kormányzati politikák miatt aggódnak, úgy érzik, hogy a különféle különadók és a változó jogszabályi környezet célja a külföldi befektetők kiszorítása. A Bloomberg szerint a kormány nacionalista törekvései érintik a kiskereskedelmet, a pénzügyi szolgáltatásokat, a médiaipart, a távközlést és a repülőtér-üzemeltetést is.

A Német Keleti Vállalkozások Szövetségének elnökhelyettese, Philipp Haussmann szerint a politikai kampányok és a gyorsan változó jogszabályok nyomást gyakorolnak a külföldi befektetőkre, és ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy kiszorítsák őket a gazdaság egyes területeiről. Haussmann, aki a Klett csoport vezérigazgatója is, a magyarországi helyzetet ijesztőnek nevezte, és úgy véli, megfélemlítés éri a külföldi befektetőket.

Az Orbán-kormány nem titkolja, hogy a magyar tulajdonosi részvétel növelésére törekszik, és visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint rosszul bánnának a külföldi befektetőkkel. Az Európai Unió 20 milliárd eurónyi támogatást tart vissza a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt, ami kényes időszakban éri az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Magyarország hírneve a befektetők körében kiváló, és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara jelentése alapján öt német vállalkozásból négy ismét Magyarországot választaná beruházásai helyszínéül. Ugyanakkor a jelentés szerint a német cégek nem várnak jelentős javulást a magyar gazdasági helyzetben az idei évben, és a kereslet visszaesésétől, valamint a szakképzett munkaerő hiányától szenvednek.

A Bloomberg cikkében említik a Budapest Airport esetét is, amelynek részben a németországi AviAlliance GmbH a tulajdonosa, és amelyet a kormány nyomására másodszor is meg kell próbálnia eladni. A Spar körüli ütésváltásra is kitérnek, ahol az osztrák cég vezérigazgatója, Hans Reisch azzal vádolta a hatóságokat, hogy különadókkal kényszerítették volna ki az üzlet átadását az Orbán-kormányhoz közel álló személyeknek.

A magyarországi német befektetések értéke 2019-ben 22 milliárd euró volt, ami az összes külföldi befektetések több mint negyedét tette ki, de ez az összeg az elmúlt három év alatt a harmadával csökkent. A kormány pénzszűkében van, és egyre inkább az egyes iparágakat célzó adókra támaszkodik, ami a vállalatokat jelentős terhekkel sújtja. A német autógyártók továbbra is jelentős beruházásokat hajtanak végre, állami támogatások és adókedvezmények ösztönzésével.

Haussmann szerint a helyzet nem csak az államosításról szól, hanem arról is, hogy a vállalatok politikailag befolyásos emberek kezébe kerülnek, és ezt európai kérdésnek tartja.