„Megöltem a férjedet, a gyereked apját, bocsi” – négy éve nincs ítélet a volt ferencvárosi labdarúgó halálának ügyében

Több mint négy éve, hogy a Ferencvárossal bajnoki címet szerző Halgas Tibor életét kioltotta egy jogosítvány nélküli taxisofőr, aki a tesztek szerint kábítószert fogyasztott.

Vissza az időben: 2020. február 4-én este háromnegyed kilenckor Halgas Tibor, a Ferencváros 38 éves egykori futballistája, a Pilisi LK edzőjeként épp edzésről tartott haza. Az autójába szemből becsapódó másik járművet, egy taxit, bizonyos H. Szilveszter vezette. A vádirat szerint csaknem száznegyvennel vágott bele egy váratlan előzésbe, ami a megengedett sebességnek csaknem kétszerese volt. A taxiban épp nem volt utas. H. Szilveszter könnyebb zúzódásokat, valamint csonttörést szenvedett, de maradandó sérülése nincs. Mind a rendőri intézkedés során alkalmazott gyorsteszt, mind a későbbi vérvizsgálat igazolta, hogy kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült. A férfi ellen korábban már több mint harminc közlekedési szabálysértés miatt folyt eljárás. A tragédia után halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult eljárás H. ellen, azonban ítélet a mai napig nem született.

Halgas családos ember volt, kislánya és felesége várta haza azon az estén. A sértetti képviseletet ellátó ügyvéd, Sógor Zsolt elmondta, hogy az elkövetőt jogosítvány nélkül foglalkoztató taxivállalat, a Főtaxi csoporthoz tartozó Elit Taxi nemhogy bármiféle fájdalomdíjat ajánlott volna fel, még csak sajnálatát sem fejezte ki.

Köves Alexandra, Halgas Tibor özvegye szerint az állam és a társadalom magukra hagyta őket. Az elkövető bűnügyi felügyeletét feloldotta a bíróság, a férfi elhagyta az országot, és hosszú hónapok teltek el, mire kiadták a nemzetközi körözést. A következő tárgyalást 2023 őszére írták ki. Az özvegy a tragédia negyedik évfordulóján nyilatkozott, mennyire megterhelő a család számára, hogy már négy éve annak, hogy nincs velük, és az ügy évek óta érdemi jogkövetkezmény nélkül maradt.

Az ügyvédjétől érkezett egy bocsánatkérő levél, ami bocsikérő filenéven volt elmentve. Az első tárgyalást 2022 márciusára írták ki, tehát két évvel a férjem halála után. Az elkövető bűnügyi felügyelet alatt állt, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy mikor mindenki otthon volt a Covid miatt, neki is otthon kellett lennie. De még az első tárgyalás előtt kérte az ügyvédje, hogy szüntessék meg a bűnügyi felügyeletet, tehát vegyék le a nyomkövetőt. És a bíró ezt megengedte úgy, hogy minket nem értesített.

H. Krisztiánra hét év letöltendő börtönbüntetést és az autóvezetéstől való végleges eltiltást kért az ügyész. A következő tárgyalás május 14-én lesz. Sógor Zsolt, Alexandra jogi képviselője szerint nehéz megjósolni az ügy kimenetelét: akár másfél év is eltelhet még a jogerős ítélet kiszabásig.

„Az MB Elit Taxi tulajdonosa az eset idején valóban a Főtaxi volt, azonban az érintett üzletág egy külön cég keretein belül, elkülönülten működött” – válaszolta a Főtaxi kommunikációs osztálya. „Az üzletág vezetése önállóan, saját hatáskörben irányította a sofőrök kiválasztási és ellenőrzési folyamatait, amelyben a Főtaxi semmilyen módon nem vett részt. Az MB Elit Taxi önálló engedéllyel, saját márkaként végezte tevékenységét, a vele szerződött taxis vállalkozók járművein nem szerepelt a cégünk logója, e vállalkozók a Főtaxival szerződésben nem álltak. A balesetet követően nemsokára a Főtaxi megvált ettől a tulajdontól.

Február végén részt vettek az esedékes tárgyaláson, ahol H. Szilveszter csupán kivetítőn jelent meg, ugyanis letartóztatása miatt egy büntetés-végrehajtási intézményben tartózkodik. A középkorú férfi a megbánás fikarcnyi jelét sem kommunikálta. A tárgyalás végül eredménytelenül zárult, nem is tartott sokáig. A bíróság egy szakértőt hallgatott meg tanúként, aki arra próbálta felhívni a figyelmet rajzok segítségével, hogy a taxisofőr mennyi járművel előzött ki, mielőtt Halgas autójába csapódott. A vádlott és a sértett képviselői egyaránt az irataikat böngészték, az ügyész a tollával szórakozott, ezután a bíró azt a bejelentést tette, hogy a tárgyalás során ismét egy toxikológiai szakértő meghallgatására kerül sor, de a kálvária folytatódik: a beidézett szakértő időközben elhunyt, ezért másikat fog beidézni, a tárgyalást pedig elnapolja.

Péchy Kristóf, a vádlott ügyvédje később közölte, hogy időközben megszületett az újabb toxikológiai szakértői vizsgálat, amely nem cáfolja, hogy H. korábban fogyasztott kokaint, de a következtetése szerint nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy a baleset pillanatában is drog hatása alatt állt.