Magyar-tunéziai vasútmodernizáció

Magyarország és Tunézia között nagyszabású vasútipari együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja az észak-afrikai ország vasúthálózatának modernizálása a Ganz vállalat bevonásával.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter Tuniszba tett látogatása során jelentette be, hogy a Ganz és tunéziai partnerei közötti együttműködés keretében a tunéziai vasúthálózat modernizálására kerül sor. Szijjártó szerint a magyar és tunéziai vállalatok közötti megállapodás értelmében több százmillió eurós pályázatokat írnak ki a vasúti hálózat és a vasúti kocsik állományának fejlesztésére. A modernizációs projekt az országos és az elővárosi hálózatot, valamint a vasúti kocsiállományt is érinteni fogja.

A két ország együttműködésének további területei között szerepel a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agrártudomány és a víztisztítás. Emellett a magyarországi egyetemeken a tunéziai hallgatóknak szánt ösztöndíjak számát is 200-ról 250-re emelik, ami a jelentős túljelentkezésre való tekintettel történik.

Szijjártó Péter a tunéziai külügyminiszterrel, Nabil Ammarral is tárgyalt, és a nap folyamán Kaisz Szaíd államfővel, valamint Kaltum bin-Redzsebb kereskedelmi miniszterrel is találkozik.