Aggasztó a magyarok gazdasági hangulata

A magyar lakosság továbbra is pesszimista a gazdasági kilátásokat illetően, ami a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. és a Nézőpont Intézet legújabb adataiból is kiderül.

Bár a makrogazdasági adatok alapján a lakosság derűsebb jövőképet vázolhatna, a valóságban a magyarok hangulata nem ennyire pozitív. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2024. áprilisi felmérése szerint a lakosság gazdasági közérzete 1,6 indexponttal romlott, míg a vállalatok gazdasági várakozásai 0,7 indexponttal javultak az előző hónaphoz képest. A lakossági konjunktúraindex így –16,4-re, a vállalati mutató pedig –12,2-re változott. Az állampolgárok kilátásai a tavaly novemberi szint közelébe zuhantak vissza, és rosszabbak, mint tavaly decemberben.

A lakossági konjunktúraindex alindexei közül három romlott, egy pedig javult az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatási helyzet megítélése továbbra is a legkedvezőbb, de az értéke csökkent, míg az inflációs folyamatok megítélése javult. A gazdasági környezet és az anyagi helyzet megítélése is gyengült.

Az inflációs érzet továbbra is a legnagyobb kihívás. A Századvég kutatása szerint a lakosság jelentős része úgy véli, hogy az elmúlt évben 7 százalék feletti mértékben nőttek az árak. A jegybank inflációs célsávjában lévő áremelkedést csak a megkérdezettek 6 százaléka érzékelte.

Áprilisban a 40–49 éves korosztály konjunktúraérzete javult kicsit, míg a legoptimistábbak a 60 év felettiek, a legpesszimistábbak pedig a 30–39 évesek lettek.

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométere szerint a háztartások jövedelme 2024 márciusában nettó 551,5 ezer forint volt, ami növekedést jelent az előző hónapokhoz képest. A háztartások havi elkölthető pénzmennyisége nettó 646 ezer forint, amiből a ténylegesen fogyasztásra fordítható összeg nettó 548,5 ezer forint. Az alapvető fogyasztásra fordított kiadások nettó 260 ezer forintot tettek ki, ami lassuló inflációt jelez.

A Nézőpont Intézet szerint a fogyasztási fordulat még várat magára, mivel a háztartások többsége inkább megtakarítana, mintsem többet költene. A háztartások egy főre jutó átlagos havi jövedelme nettó 220 ezer forint, míg a mediánjövedelem nettó 450 ezer forint volt márciusban. A háztartások havi összjövedelme nemzetgazdasági szinten több mint nettó 2200 milliárd forint.

A háztartások 47 százaléka tudott megtakarítást felhalmozni, ami magasabb arány a korábbi időszakokhoz képest. A legkevesebb jövedelemből élő háztartások a legpesszimistábbak, míg a legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozók a legbizakodóbbak. A fizetésemelések miatti optimizmus mérséklődött, de a lakosság többsége még mindig optimista a várható jövedelmével kapcsolatban. A háztartások egyötöde számít arra, hogy a következő hónapban növekedni fog a jövedelme.