Hubble űrtávcső és a Psyche küldetés friss hírei

A NASA Hubble űrtávcsője technikai problémákkal küzd, míg a Psyche űrszonda új kommunikációs rendszerének tesztje sikeres volt. A Hubble űrtávcső egy nappal a 34. születésnapja előtt giroszkópot érintő hibába ütközött, a NASA mérnökei pedig már dolgoznak a megoldáson. Eközben a Psyche küldetés 226 millió kilométerről sikeresen küldött üzenetet a Földre egy új, infravörös lézeren alapuló kommunikációs rendszer segítségével.

A Hubble űrtávcső április 23-án automatikusan biztonsági módba lépett, miután az egyik működő giroszkópja hibás adatokat adott vissza. A NASA mérnökei jelenleg is azon dolgoznak, hogy az űrteleszkóp folytathassa tudományos megfigyeléseit. A Hubble-nak hat giroszkópja van, amelyek közül jelenleg csak három üzemel, ezeket 2009-ben kapta az űrtávcső az ötödik és utolsó szerviz-küldetés során. A NASA tervei szerint, ha szükséges, az űrtávcső egy giroszkóppal is működhet, de a jobb hatékonyság érdekében eddig mindhárom működő giroszkópot használták.

A NASA költségvetéséből kiderül, hogy a Hubble büdzséje a következő években csökkenhet, mivel egyes feladatait a fejlettebb James Webb űrtávcső veheti át.

A Hubble űrtávcső 1990. április 24-én indult útnak a Discovery űrsikló fedélzetén, és a jelenlegi meghibásodását követő napon ünnepelte volna a 34. születésnapját.

A NASA Psyche küldetése, amely egy fémekben gazdag aszteroida tanulmányozását célozza, egy új kommunikációs rendszert is tesztel. Az infravörös lézert használó Deep Space Optical Communication rendszer április 8-i tesztje során 226 millió kilométer távolságból 25 Mbps sebességgel sikerült adatokat letölteni, ami jóval meghaladja a korábbi, legalább 1 Mbps-os elvárt célt, és 10-100-szor gyorsabb a rádióadásoknál. A tesztek során még videót is tudtak küldeni a mélyűrből.

A csapat júniusban újra teszteli a rendszert, amikor a Psyche a Föld és a Nap közötti távolság 2,5-szeresére lesz. Ha a tesztek sikeresek, akkor lehetőség nyílhat egy stabil hálózat létrehozására a Föld és a Mars között.

Közben a Kínai Tudományos Akadémia tudósai elkészítették a Hold eddigi legnagyobb felbontású geológiai térképét, amely a Geologic Atlas of the Lunar Globe címet viseli. A térkép 1:2 500 000 méretarányban készült, és több mint 100 kutató egy évtizeden át tartó munkájának eredményeként 12 341 krátert, 81 medencét, valamint 17 kőzettípust és egyéb alapvető geológiai információkat tartalmaz. A térkép segíthet a holdbázis(ok) pontos helyszínének kiválasztásában is, és a kínai holdkutatási programban gyűjtött adatok alapján állították össze, amelyeket a Csang’o-1, Csang’o-3 és Csang’o-4 küldetések, valamint a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája által rögzített információk is gazdagítottak.