Guy Verhofstadt kínai hackertámadás áldozata

Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök és az Európai Parlament tagja, a kínai állami kémkedési kampány legújabb áldozata lett, amely a Pekinggel szemben kritikus európai uniós törvényhozókat vette célba.

A Le Soir belga napilap értesülései szerint a kínai hackerek az interparlamentáris bizottságban, azaz az IPAC-ban dolgozó tisztviselőket támadták meg. Az amerikai igazságügyi minisztérium márciusi vádirata szerint az Állambiztonsági Minisztériummal kapcsolatban álló kínai hackerek az IPAC minden európai uniós tagját célba vették.

Verhofstadt az ötödik belga tisztviselő, aki az APT31 nevű kínai hackercsoport által érintett lett. A támadások további célpontjai között szerepel Samuel Cogolati, Els Van Hoof, Hilde Vautmans és Georges Dallemagne is.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter a múlt héten beidézte a kínai nagykövetet a vádak kapcsán. Cogolati a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy őt és más uniós törvényhozókat 2021-ben, amikor Peking szankciókkal sújtotta őket, szintén megcélozták a hackerek. A kibertámadásokról 2023 februárjában értesült a Centre for Cybersecurity Belgiumtól kapott e-mailben.

Az FBI által április 5-én kiadott levél szerint a 2021-es hackerkampány az IPAC tagjainak számlaképét és az uniós törvényhozók .gov-stílusú fiókjait célozta meg. A hackerek 10 fiókot regisztráltak és több mint ezer e-mailt küldtek ki körülbelül 400, az IPAC-hoz kapcsolódó személynek. Van Hoof esetében a hackerek egy olyan e-mailen keresztül támadták meg a laptopját, amely úgy tűnt, mintha egy nemzetközi ügynökségtől érkezett volna, és Donald Trumpról, valamint az emberi jogokról szólt.

Az érintett öt tisztviselő közös sajtónyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a támadás nem egy politikai párt vagy egy adott ország ellen irányult, hanem minden olyan politikus ellen, aki merészelt kihívást intézni Peking ellen. Hangsúlyozták, hogy egységesen ítélik el ezeket az akciókat, amelyek a demokratikus értékek szívébe hatolnak.