GVH: Több mint 2 milliárd forint bírság a tisztességtelen vállalkozásoknak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját elfogadta az Országgyűlés gazdasági bizottsága, mely szerint a hivatal 97 vállalkozást sújtott több mint 2,2 milliárd forint bírsággal, és a cégek további kompenzációkat is vállaltak.

A GVH által kiadott közlemény szerint a hivatal az elmúlt évben jelentős versenyfelügyeleti munkát végzett. A Versenytanács 97 vállalkozással szemben hozott döntést, és több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, amely összeg jogerőre emelkedve a központi költségvetésbe kerül. Az elmarasztalt cégek ezen felül mintegy 254 millió forintos kompenzációt vállaltak a fogyasztók felé.

A GVH kiemelte, hogy a vállalkozásoknak megérte a tisztességes verseny útjára visszatérniük, hiszen az együttműködéseknek köszönhetően több mint 825 millió forint bírságcsökkentést kaptak, ami a munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárult. A hivatal hatáselemzése szerint az elmúlt hat év során feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések és versenyellenes fúziók megakadályozása közel 85 milliárd forintos hasznot hozott.

A GVH tavaly több kartell megállapodást is felszámolt, és aktívan lépett fel a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit sértő globális technológiai vállalkozások és online platformok ellen. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke szerint az online árfigyelő rendszer bevezetése az árak összehasonlíthatóságával és versenyélénkítő hatásával az infláció leszorításához járult hozzá, és a magyar családok időt és pénzt spórolhattak meg használatával.

A GVH a beszámolójában új javaslatot is tett: felhívta a figyelmet az üdülési jogok másodlagos értékesítésével kapcsolatos megtévesztésekre, és javasolta a jogalkotónak, hogy erősítse meg a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók jogérvényesítését. A teljes beszámoló a hivatal honlapján, a gvh.hu oldalon érhető el.