Kérdések és válaszok az Országgyűlésben

A héten kétnapos ülést tart az Országgyűlés, ahol több fontos téma is napirendre került, mint például a gyermekvédelem, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás és a magyar felsőoktatás helyzete.

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők először a kormányt kérdezték, ahol a gyermekvédelem, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, valamint a magyar felsőoktatás helyzete került szóba. A parlamenti honlapon közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődött, és a képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Molnár László (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.

Sebián-Petrovszki László (DK) az azonnali kérdések óráját kezdte, ahol a gyermekvédelemmel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket kritizálta, és a DK által javasolt, de leszavazott gyermekvédelmi csomagot említette. Rétvári Bence válaszában a pedofil bűnözők elleni sikeres fellépésre hivatkozott, és kiemelte a gyermekvédelmi intézmények támogatásának növekedését.

Tompos Márton (Momentum) az Európai Ügyészség és a magyar ügyészség munkáját hasonlította össze, és szóvá tette, hogy Magyarország még nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Répássy Róbert szerint azonban a magyar ügyészség jól együttműködik az európaiakkal.

Vajda Zoltán (MSZP) a gyerekek politikai célú felhasználását kifogásolta, és példaként a XVI. kerületi eseményeket hozta fel. Gulyás Gergely válaszában a jogszabályok betartását hangsúlyozta, és arra buzdította Vajdát, hogy forduljon a helyi választási bizottsághoz, ha aggályosnak talál valamit.

Brenner Koloman (Jobbik) a felsőoktatásban dolgozók bérezését kritizálta, és az azonnali 50 százalékos béremelést sürgette. Zsigó Róbert a kormány béremelési törekvéseit emelte ki, és a háborúval, valamint a szankciós politikával kapcsolatos válságra hivatkozott.

Tordai Bence (Párbeszéd) egy 1999-es dokumentumra hivatkozva kérdezett a Fővárosi Főügyészségen történtekről és a Schadl-Völner ügyben folyó nyomozásról. Ibolya Tibor Béla a dokumentummal kapcsolatos félreértésekre világított rá, és megerősítette, hogy a „dögkoncesszió” ügyében nem folyik vizsgálat.

Kanász-Nagy Máté (LMP) a szociális szektorban dolgozók bérezésének javítását és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését sürgette. Rétvári Bence a gyermekvédelmi intézmények támogatásának növekedésére hivatkozott válaszában.