Percenként 50 ezer forint tűnik el a bankszámlákról

Ugrásszerűen megnőtt a kriptovalutákkal kapcsolatos visszaélések száma, a csalók többféle módszerrel próbálkoznak, miközben a hagyományos banki csalások is egyre gyakoribbak, percenként 50 ezer forint tűnik el a számlákról. A bűnözők elsősorban pszichológiai hadviseléssel próbálkoznak.

A Bitcoin történetében újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a napokban megtörtént a felezés, ami csökkentette a bányászok számára kinyerhető kriptovaluták mennyiségét. A Bitcoin-felezés négyévente egyszer történik, és ezekben az időszakokban jellemzően nagy árfolyamemelkedést tapasztalhatunk.

Szilágyi Imre, a B-DAY 7.0 Blockchain Budapest konferencia főszervezője szerint az árfolyam idén csúcsokat ostromol, ami növeli a különböző átverési kísérletek gyakoriságát. A csalók hamis történetekkel próbálnak pénzt kicsalni az áldozatokból.

Magyarországon is drámaian megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma. A csalások elkerüléséhez néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető dologra kell odafigyelni.

Ajándékkal kecsegtetnek

A csalók gyakran telefonon vagy e-mailben jelentkeznek be, hogy Bitcoinban nyertünk egy nagy összegű nyereményt vagy ajándékot, de a hozzáféréshez egy kisebb összeget kell átutalni. Szilágyi Imre szerint ez olyan, mintha azt mondanák, hogy az e-mailt postán kell feladni.

Magyarországon sokan érintettek, hiszen a jegybank adatai szerint 200 ezren rendelkeznek vagy kereskednek kriptoeszközzel. A Bitcoin decentralizált rendszere lehetővé teszi, hogy bárki pénzt küldjön a világ másik felére anélkül, hogy pénzügyi közvetítőre lenne szükség.

Még a jegybankok is érdeklődnek

Egyes jegybankok már Bitcoint használnak tartalékként az arany mellett, és vannak olyan államok, ahol hivatalos fizetőeszközként fogadják el, mint például El Salvador és a Közép-Afrikai Köztársaság. Az amerikai tőkepiacon megjelent Bitcoin ETF-ek is hozzájárultak az árfolyamnövekedéshez, hiszen 2024 óta a világ legnagyobb pénzügyi alapjai is befektetnek a kriptovalutába. A kereskedés év elejei megkezdése óta április 22-ig összesen 55 milliárd dollárnyi összeg áramlott Bitcoin ETF alapokba, ami hatalmas lökést adott az árfolyamnak.

A hagyományos számlák sincsenek biztonságban

A banki átutalásos csalások száma és értéke ugyan visszaesett, de a bankkártyás visszaélések száma tovább növekedett. A pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene és esetszáma csökkent, de a két évvel ezelőtti bázishoz képest még mindig magasabb a kibervisszaélések száma. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg 2023-ban.

A leggyakoribb csalástípusok közé tartoznak a csomagküldők nevében küldött adathalász sms-ek, a banki szolgáltatók nevével visszaélve történő telefonálás, valamint az állami hivatalokra és a postára való hivatkozás.

Ezt kéri a jegybank a pénzintézetektől

Az OTP Bank május nyolcadikától automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be. Az MBH Bank ügyfelei maguk dönthetnek a limit beállításáról. A Raiffeisen Bank kiemelten ügyel a biztonságra, és számos védelmi megoldást vezetett be. Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit 200 ezer forint, a napi limit pedig 500 ezer forint. Az Erste Banknál 50 millió forint a napi átutalási limit. A CIB Banknál egy általános limit van beállítva, amelyet az ügyfelek csökkenthetnek, de felfelé nem módosíthatóak. A fogyasztói ügyfélszegmensben az új limitkezelési szabályok szerint alacsonyabb alaplimitek kerülnek majd bevezetésre.